Alte informatii

Asteptam cu interes parerile voastre pe blog si pagina de
contact. Acasa, stiri, ora pe glob
social E-urile din alimentatia noastra cauta in pagina
Poftiti la masa ! Din meniu: Coloranti, Conservanti, Antioxidanti, Corectori aciditate, Emulgatori, Stabilizatori, Agenti ingrosare, Agenti afanare, Indulcitori, Agenti antiaglomeranti, Potentiatori de aroma... Pofta buna !
^
nr. crt. Eul Unde se gaseste Efecte alte detalii (denumire standard etc)
- E100
- colorant natural
margarina,
gemuri, jeleuri, marmelade, preparate similare din fructe (inclusiv produse cu continut scazut de calorii),
carnati, pateu, aspic, granule / fulgi de cartofi uscati, mustar
considerat sigur
potential alergic
favorizeaza secretia biliara, hepatoprotector
- denumire : Curcumina
-Un colorant natural (galben-portocaliu)
-extras din radacina si tulpina de sofran indian ('precursor' pentru curry)
- E101
- colorant natural/artificial
drojdii
sosuri
branza topita
alimentele cu adaos de vitamine, cum ar fi painea
considerat sigur
Riboflavina; complexul - denumire : Vitamina B2
pudra galben-oranj solubila in alcool etilic dar insolubila in ulei
dzn 2 -5 mg
- E102
- Colorant artificial (galben-orange)
dulciuri (budinci, inghetate, dropsuri)
bauturi,
mustar, supe instant,
gemuri, cereale, snacks-uri,
sapunuri, creme de fata, creioane dermatograf sau produse pentru coafura,
medicamente
foarte periculos si cancerigen
(tumori tiroidiene)
poate provoca mutatii cromozomiale
determina deficiente in vitamina B6 si zinc
alergii, astm, ADHD .
- denumire : Tartrazina
- foarte solubila in apa
DZA - 7,5 mg/kg
- E103
- Colorant artificial (galben)
bauturi
dulciuri, gemuri
cereale, snack-uri
conserve de peste
supe ambalate
considerat sigur - denumire : Alkanina
inhibitor pentru microbi (Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis)
efect cicatrizant si antitumoral
- E104
- Colorant artificial (galben)
rujuri, produse pentru par, parfumuri;
o larga gama de medicamente;
inghetate, dropsuri, prafuri de budinca
periculos
potential alergic
astmogen
sindromul ADHD
- denumire : Galben de chinolina
- derivat sulfonat a acidului disulfonic
- DMZ : 10 mg/kg
interzis celor cu sensibilitate la aspirina
- interzis in S.U.A si Norvegia
- E110
- Colorant artificial (galben amurg, galben portocaliu)
cereale
produse de patiserie
dulciuri
snacks-uri
inghetata
bauturi
conserve de peste
medicamente
foarte periculos si cancerigen
urticarie, rinita (nas infundat), congestie nazala, alergii, hiperactivitate, tumori renale, anomalii cromozomiale, dureri abdominale, greata si varsaturi, indigestie
- denumire : Galben apus de soare FCF
- foarte solubil in apa;
copiii: cei mai afectati (in timp, declanseaza sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare-ADHD, mai ales in combinatie cu conservantul E211-benzoat de sodiu);
interzis in Finlanda si Norvegia
DMZ 2,5 mg/kg corp
- E120
- colorant natural (rosu)
iaurturile si sucurile de fructe (in special varietatile care necesita o culoare rubinie - visine, cirese, capsuni etc), carne, legume, fructe, dulciuri, produse de patiserie
conserve si pateuri de culoare rosu/roz
periculos
alergii severe, rinite, astm, eruptii cutanate,
ADHD,
acutizarea bolilor Alzheimer si Parkinson.
- denumire : Cochineal (Acid carminic, carmin, carmaz);
- pigment rosu-intens extras din femela cosenilei, o insecta exotica din Mexic
- E122
- colorant sintetic (rosu)
bauturi nealcoolice si alcoolice
fructe si legume confiate,
produse de cofetarie/patiserie si brutarie
branza topita aromata, produse lactate aromate
sosuri
condimente (curry praf), mustar
crustacee, substituenti de somon, surimi, icre de peste, peste afumat
snacks (pe baza de cereale sau amidon, expandate, extrudate)
preparate pentru controlul greutatii, suplimente alimentare
supe
vinuri si vinuri din fructe (cidru) linistite si spumante
periculos
potential cancerigen
astmogen
ADHD
- denumire : Azorubin, carmoizina
- interzis in Canada, Japonia, Norvegia, SUA si Suedia
- E123
- colorant sintetic (rosu)
vinuri aperitive;
bauturi spirtoase (pana la o tarie de 15%vol.)
icre
supa-praf
gem
inghetata
sos instant
foarte periculos si cancerigen
eczeme, astm, hiperactivitate, sindrom ADHD (potential infractional), defecte neonatale, moarte fetala, cancere
- denumire : Amarant
- DZA 0,5 mg / kg
- E124
- colorant sintetic (rosu)
=dulciuri, jeleuri, deserturi, fructe si conserve din fructe, prajituri, produse de patiserie, supe instant, bauturi racoritoare, bauturi la doza, etc cancerigen
alergen (aspirina)
ADHD (simptomele se agraveaza atunci cand E124 este combinat cu bezoatul de sodiu E211)
- denumire : Rosu cochineal A (ponceau 4R)
foarte nociv pentru copii, alergicii la aspirina si astmaticii,
interzis in tari precum SUA, Norvegia, Finlanda dar inca folosit pe scara larga in restul UE
DMA : 4 mg/kg corp
- E127
- colorant sintetic (rosu)
compoturi, cirese confiate
alte alimente: bauturi alcoolice, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
foarte periculos si cancerigen (tiroida)
mutatii genetice
alergen
- denumire : Eritrozina (colorant rosu)
- E128
- colorant sintetic (rosu)
hamburgeri si salam-chorizo
patiserie/cofetarie
sunca "prosciutto"
unele sortimente de gemuri ieftine
foarte periculos si cancerigen
poate intensifica simptomele astmului
tulburari metabolice persoanele care nu tolereaza aspirina
posibil mutagenic
potential anemii
- denumire : Rosu 2G;
obtinerea unei culori cat mai apetisante a burgerilor si carnatilor;
folosit in principal pentru produsele din carne vandute la un pret mai mic al pietei, in special cand exista mai putin de suta la suta continut de carne;
Comisia Europeana suspenda (2007) utilizarea acestuia in alimentatia umana, introducerea acestuia pe piata si importul de produse care contin acest colorant
- DMZ : 0.1 mg/kg
- E129
- conservant artificial
- periculos
potential cancerigen
potential alergen
potential ADHD...
- denumire : Rosu allura AC; interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Elvetia si Suedia. Este permis in SUA si UE.
- E131
- colorant sintetic (albastru)
dulciuri - bombonerie, cofetarie, inghetate, sucuri foarte periculos si cancerigen
reactii alergice, ameteli, hipotensiune arteriala, tremur al corpului, probleme de respiratie;
sensibilitate excesiva > soc anafilactic
- - denumire : albastru patent V;
consum ridicat > sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentare (ADHD) la copii;
DZA 15 mg/kg corp (adulti);
interzis in Australia, SUA si Norvegia .
- E132
- colorant sintetic (albastru)
carne (sunca, salamuri)
dulciuri
lichioruri
inghetata
produse de patiserie, biscuiti
periculos si cancerigen (tumori cerebrale)
greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, alergen
posibil potential mutagenic
- denumire : Indigotina, indigo carmin (colorant)
- E133
- colorant sintetic (albastru)
produsele cosmetice
inghetata si alte cateva produse alimentare
periculos
ADHD, alergenic (bronhoconstrictie)
distrugeri cromozomiale atunci cand este combinat cu E127 si E132
- denumire : albastru briliant FCF
DZM 12,5 mg/kg corp
- E140 - Exces fotosensibilitate - denumire : Clorofila
- E142
- Colorant sintetic (verde)
conserve de mazare
jeleu
sos de menta
foarte periculos si cancerigen
astm, ADHD, anemii
posibil mutagenic
- denumire : verde acid briliant (verde S)
DMZ 5 mg/kg corp
- interzis in Suedia, Norvegia si S.U.A
- E150a (caramel simplu)
E150b (caramel de sulfit caustic)
E150c (caramel de amoniu)
E150d (caramel de sulfit de amoniu)
paine din malt;
bere neagra, otet balsamic (de Modena), whiskey, vinuri licoroase;
legume in otet, saramura sau ulei (cu exceptia maslinelor);
gemuri, jeleuri, marmelade;
carnati, pateu, aspic
periculos - denumire : CARAMEL; produsele de culoare maro mai mult sau mai putin intens, care sunt destinate pentru colorare
- E151
- colorant sintetic (negru)
domeniu de produse larg periculos
alergen, ADHD
poate intensifica simptomele astmului
- denumire : Negru Briliant
- interzis in Danemarca, Australia, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia
- permis in Romania
- E153
- colorant natural (negru)
domeniu de produse larg modificari gastrice -
- E160a (beta-caroten, amestec de caroteni), E160c (extract de ardei iute, capsantin, capsorubin), E162 (rosu din sfecla rosie, betanina) E-160a: bauturi racoritoare, margarina, unt, iaurt - E160c-Colorant natural rosu inchis, utilizat in egala masura si ca aromatizant
- E200
- conservant artificial
iaurtul si alte produse lactate fermentate;
salate de fructe, limonada, branza, paine de secara, prajituri si produse de panificatie, pizza, fructe de mare, suc de lamaie, cidru, supe
moderat periculos
alergii, boli ale pielii
distruge vitamina B12
- denumire : Acid sorbic;
impiedica formarea de mucegaiuri si drojdii, nefiind eficient impotriva bacteriilor
- DZA 25 mg/kg
- E201
- conservant artificial
- moderat periculos
alergii, boli ale pielii
distruge vitamina B12
- denumire : Sorbat de sodiu
DZA 25 mg/kg
- E202
- conservant sintetic
conservant pentru prunele uscate moderat periculos
alergii
- denumire : Sorbat de potasiu
DZA 25 mg/kg
- E210
- conservant sintetic
bauturi alcoolice
produse de brutarie
branzeturi
condimente
dulciuri
medicamente
foarte periculos si cancerigen
periculos pentru persoanele astmatice, alergice sau cu eczeme
- denumire : Benzonatul de sodiu
- obtinut chimic din toluen
- DMZ 5 mg/kg
DZA 0.7 mg/kg de corp
- E211
- conservant sintetic
dressing-urile pentru salate;
bauturi carbogazoase cu arome de citrice, sucuri de fructe citrice;
=gemuri;
muraturi si condimente;
apa de gura pe baza de alcool.
foarte periculos si cancerigen
neurotoxic, ADHD
deficienta de concentrare .
- denumire : Benzoat de sodiu;
- conservant impotriva drojdiilor si bacteriilor
- DZA 5 mg/Kg corp
In combinatie cu acidul ascorbic (vitamina C, E300), benzoatul de sodiu si benzoatul de potasiu (E212) pot forma benzen, un cunoscut cancerigen. Factori ca temperaturile ridicate, lumina, si timpul petrecut pe raft pot stimula formarea benzenului.
Ca urmare a ingrijorarii crescande a consumatorilor, in ce priveste relatia dintre E211 si hiperactivitatea si deficitul de atentie la copii (ADHD) si modificarea unor parti din ADN, compania Coca-Cola a hotarat sa retraga treptat E211 din produsele sale — imediat ce va descoperi o alternativa satisfacatoare
- E212
conservant sintetic
conservant impotriva drojdiilor si bacteriilor in produsele acide ai usor acide foarte periculos si cancerigen
neuro-toxic
- denumire : Benzoat de potasiu (obtinut din toluen; natural: rachita, fructe, ciuperci, scortisoara, cuisoare, unele produse lactate); in UE nu este recomandata folosirea acestuia pentru produsele destinate consumului de catre copii
- DMZ : 5 mg/kg
- E213
- conservant sintetic
- la fel ca E212 foarte periculos si cancerigen - denumire : Benzoat de calciu
- DMZ : 5 mg/kg
- E214
- conservant sintetic
produsele preambalate
gama variata de produse dermato-cosmetice .
foarte periculos si cancerigen
atrofiaza simtul gustului;
periculos pentru persoanele sensibile sau astmatice
creste riscul de aparitie al cancerului mamar;
altereaza functia reproductiva a masculilor
- denumire : Etil paraben (P-hidroxibenzoat de etil sau PHB- Ester);
DMZ 10 mg/kg
- E215
- conservant sintetic
- la fel ca E214 foarte periculos si cancerigen - denumire : p-Hidroxibenzoat de etil sodic
- E216
- conservant sintetic
- foarte periculos si cancerigen
posibil: efecte asupra hormonilor sexuali si a organelor de reproducere masculine
P-hidroxibenzoat de propil, - denumire : propil paraben
- E217
- conservant sintetic
- gama larga de produse alimentare si cosmetice foarte periculos si cancerigen Derivat sodic al esterului propilic al acidului p-hidroxibenzoic
- DMZ 10 mg/kg
- E218
- conservant sintetic
- foarte periculos si cancerigen P-hidroxibenzoat de metil, - denumire : metil paraben
DMZ 10 mg/kg
- E219
- conservant sintetic
gama variata de produse acide sau usor acide (inghetata, produse de patiserie etc)
medicamente
produse cosmetice
foarte periculos si cancerigen - denumire : Sodiu, p-hidroxibenzoat de metil
- Derivat sodic al esterului metilic al acidului p-hidroxibenzoic
DMZ 5 mg/kg
''FAMILIA'' E214-E219
sursa naturala a benzoatilor : ciuperci, scortitoara, cuisoare si cateva produse lactate (rezultat al fermentatiei bacteriene)
conservanti impotriva drojdiilor si mucegaiurilor
In directiva 2006/52/CE se mentioneaza ca este necesar sa se interzica utilizarea p-hidroxibenzoatilor (PHB), denumiti si parabeni, in suplimentele alimentare lichide
Deoarece parabenii sunt utilizati intr-o gama variata de produse dermato-cosmetice in zona axilara si mamara s-a sugerat ca frecventa aplicare a acestora ar influenta dezvolarea cancerului mamar.
- E220
- conservant sintetic/natural
fructele uscate, in special caise;
aproape toate vinurile comerciale ca antiseptic si antioxidant (pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si oxidarea - pastrarea gustului, parfumului si culoarii originale) .
moderat periculos
incetineste asimilarea vitaminei B1
bronsita, conjunctivita, emfizem, afectiuni cardiovasculare, afectiuni renale
dureri de cap, ameteli, afectiuni intestinale
produce ''astmul de sulfit''
- denumire : Dioxid de sulf
DZA 0,7 mg/kg corp
E220 - dioxidul de sulf
Responsabil pentru cuvintele "contine sulfiti" ce se regasesc pe etichetele sticlelor de vin.
Dupa legislatia UE si SUA, vinurile cu o concentratie de dioxid de sulf mai mica de 10 ppm nu trebuie sa aiba inscriptionate cele doua cuvinte
- E221
- conservant sintetic
bere
paine
produse de galbenus de ou caramel
salate
previne decolorarea in fructe uscate
periculos
amestecarea cu alcool creste simptomele mahmurelii
irita mucoasa stomacului, ca urmare a eliberarii de acid sulfuros
distruge vitamina B1 din continutul alimentelor
- denumire : Sulfit de sodiu
- E222 conservele de fructe periculos - denumire : sulfit acid de sodiu (bisulfit de sodiu)
Previne oxidarea si distruge microbii
DZA 0,7 mg/kg de corp
- E223
- conservant sintetic
conservant alimentar antimicrobian si agent de albire in produsele alimentare
legume (in special congelate)
fructe uscate
sucuri de fructe
muraturi
fructe de mare congelate
periculos
poate reduce continutul de vitamine din produse
>contraindicat persoanelor cu astm
greu de metabolizat
produce insuficienta renala
- denumire : Metabilsufit de sodiu (disulfit de sodiu)
- E224
- conservant sintetic
vin
legume congelate
crustacee
suc de fructe
muraturi
periculos
irita pielea, ochii si sistemul respirator
atenueaza simptomele mahmurelii ?!
- denumire : Metabisulfit de potasiu K2S2O5
- E226
- conservant sintetic
- agent de albire in productia de zahar, agent de intarire si dezinfectant
conserve/sucuri din fructe
fructe
muraturi
cidru, vin
legume
periculos
modificari gastrice
- denumire : Sulfit de calciu
DZA 0,7 mg/kg corp
- E230
- conservant sintetic (pesticid)
prelungirea duratei de valabilitate
tratarea de suprafata a cojii citricelor
portocale, grapefruit si lamai
foarte periculos si cancerigen
intoxicatii, alergii, cresterea riscului de cancer (ficat)
tulburari hormonale
deteriorarea nervilor periferici si centrali
iritant
dureri de cap si tulburari ale pielii
- denumire : Bifenil
- previne cresterea mucegaiului Penicillium
- INTERZIS in U.E. din anul 2004
- E231
- conservant sintetic
ananas, prune, nectarine, cartofi dulci, cirese, mere, pere
tomate
periculos
<&gt; 230
- denumire : Ortofenilfenol
- E232
- conservant sintetic (pesticid antifungic, antibacterian)
portocale, lamai si grapefruit
dezinfectant pentru cutiile de seminte
sterilizarea echipamentelor medicale
periculos
iritatii severe ochi
provoaca iritarea pielii
- denumire : Ortofenilfenol de sodiu
folosit in principal pentru scopuri agricole
- E233
- conservant sintetic
ciuperci
pere, banane, portocale
cartofi
carne
lapte
moderat periculos
ca efect secundar in tratamentele medicale : simptome de greata, varsaturi, vertij, diaree ai chiar anorexie
- denumire : Tiabendazol
- E234
- conservant sintetic/natural (previne fermentarea)
bere
pasta de tomate
conserve din fructe
produse de branza procesate
moderat periculos - denumire : Nizina
- E235
- conservant natural (antifungic)
carne
branzeturi
moderat periculos
poate provoca greata, varsaturi, anorexie sau iritarea pielii
- denumire : Natamicina
- E237
- substanta-suport sintetica
sucuri fructe, bauturi nealcoolice
vegetale conservate
moderat Periculos - denumire : Formiat de sodiu
DZA 3 mg/kg corp
- E238
- substanta-suport sintetica
<&gt; 237 - DZA 3 mg/kg corp
- E239
- conservant sintetic (antifungic, antibacterian)
caviar, hering, peste conservat
branza, etc.
foarte periculos si cancerigen
dureri de stomac cu ingestie pe termen lung
irita pielea si agraveaza astmul
dureri de cap
bronsita
- denumire : Hexametilen tetramina
- DZA 0,15 mg/kg corp
- E240 - - - denumire : Formaldehida
- E241 - - - denumire : Guma guaiac
- E242
- conservant sintetic
bauturi din fructe
vin
bauturi sportive
- - denumire : Dicarbonat de dimetil
- alternativa la dioxidul de sulf
- E249
- conservant sintetic
produse din carne uscata, sarata, netratata termic
legume radacinoase
peste
foarte periculos
stomac : poate forma nitrozamine, care sunt considerate a fi cancerigene
afecteaza glandele suprarenale
afectiuni ale glandei tiroide, perturband metabolismul iodului
hipoxie celulara, cefalee, cianoze, hipertensiune, alergii, urticarie
concentratie mare : poate reactiona cu hemoglobina
- denumire : Nitrit de potasiu KNO2
- pulbere alba - DZA 0,06-0,1mg/Kg corp
NU este permis in alimente pentru sugari si copii mici !
- de asemeni: fixator de culoare
- E250
- conservant sintetic
carne (pastrama, sunca etc.)
legume radacinoase
peste
periculos si potential cancerigen (precursor al nitrozaminelor)
- pastreaza culoarea rosiatica a carnii
- previne dezvoltarea bacteriilor producatoare de toxina botulinica
- denumire : Nitrit de sodiu NaNO2
- DZA 0,06-0,1 mg/Kg corp
- eficient la inhibarea bacteriei, Clostridium botulinum
NU este permis in produsele destinate alimentatiei copiilor sub 6 luni !
- dilatarea vaselor de sange: potential pozitiv in medicina (atacuri de inima, hipertensiune pulmonara, siclemie)
E250 - nitrit de sodiu
Principala ingrijorare legata de nitritul de sodiu este formarea nitrozaminelor &mdash; considerate cancerigene-atunci cand produsele de carne care contin E249 sau E250 sunt expuse la temperaturi inalte (prin prajire sau la gratar).
Acidul ascorbic (vitamina C, E300) sau acidul eritrobic (E315) impiedica formarea de nitrozamine, si de aceea sunt utilizati impreuna cu nitritul de sodiu.
- E251
- conservant sintetic
produsele din carne sarata, inclusiv in conservele de carne
branza(tare, semitare, semimoale)
hering sau sprot marinat
carne
pizza
legume radacina
periculos
nociv cand este combinat cu antioxidantii din fructe: iritant pentru piele, ochi si sistemul respirator
- denumire : Nitrat de sodiu NaNO3
- DZA 5,0 mg/Kg corp
- E252
- conservant sintetic
carne si preparate din carne
peste
branza
pizza
legume radacinoase
moderat periculos - denumire : Nitrat de potasiu KNO3
- natura: minerale si aproape toate vegetalele
- E260
- acidifiant natural/sintetic
maioneza (inactiveaza Salmonella)
alte produse acide
considerat inofensiv
concentratii mari: poate produce leziuni ale tesuturilor corpului
- denumire : Acidul acetic (etanoic) C2H4O2
- E261
- acidifiant natural/sintetic
diverse produse
alte produse acide
preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat inofensiv
NU este indicat suferinzilor de rinichi
- denumire : Acetatul de potasiu
- E262
- acidifiant natural/sintetic
conservanti sau solutii tampon
alte produse acide
preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat inofensiv - denumire : Acetat de sodiu
- E263
- acidifiant natural/sintetic
paine si produse de panificatie
alte produse acide
considerat inofensiv - denumire : Acetat de calciu
- mai ales impotriva organismelor producatoare de spori in paine
- fermentarea zaharului, a melasei sau a alcoolului (bacterii) sau sinteza chimica (aldehida acetica)
- E264
- acidifiant sintetic
- conservant, agent de reglare aciditate (solutie tampon) periculos
iritatia tractului respirator
greata si varsaturi
contactul cu pielea: iritatie, arsura
contact cu ochii: arsuri
- denumire : Acetat de amoniu NH4C2H3O2
- interzis in Romania
- E265
- conservant sintetic
- periculos - denumire : Acid dehidracetic
- interzis in Romania
- E266
- Conservant sintetic
- periculos - denumire : Dehidracetat de sodiu NaC8H7O4
- interzis in Romania
- E270
- conservant si acidifiant natural
dulciuri
sosuri
bauturi racoritoare (uneori bere)
premixuri de patiserie/cofetarie
considerat inofensiv
stabilizeaza aciditatea in procesul de fabricare a branzei, creste aciditatea la deserturile congelate, bauturile carbogazoase cu arome de fructe
- denumire : Acid lactic C3H6O3
restrictii pentru sugari
- E280
- conservant natural
produse de panificatie
carne si preparate din carne
pizza
moderat periculos
poate diminua simtul gustativ si olfactiv
poate provoca migrene
- denumire : Acid propionic
- E281
- conservant natural/sintetic
branza topita
paine si faina
ciocolata
moderat periculos
migrene
iritant pentru piele si ochi
- denumire : Propionat de sodiu
- E282
- conservant natural/sintetic
branza topita
paine si faina
carne
ciocolata
moderat periculos
reactii alergice si tulburari de somn
- denumire : Propionat de calciu
- E283
- conservant natural/sintetic
produse de brutarie moderat periculos
- reactii alergice si tulburari de somn
- denumire : Propionat de potasiu
- E284
- conservant sintetic
carne
peste
produse lactate
mai ales in produse farmaceutice
periculos
tulburari de reproducere si iritant
fatal daca este ingerat inadecvat
- denumire : Acid boric
- agent de albire, antiseptic si insecticid
- E285
- conservant sintetic
mai ales produse farmaceutice
fructe si legume
periculos
tulburari de reproducere si iritant
fatal daca este ingerat inadecvat
- denumire : Tetraborat de sodiu (Borax)
- interzis in Statele Unite
- E290
- acidifiant natural
bauturi carbonatate
alimente preambalate
smantana
considerat sigur - denumire : Dioxid de carbon
- E296
- acidifiant natural
diferite produse
special: compus de aroma si stabilizator in sucul de mere si grape-fruit
considerat sigur - denumire : Acid malic
NU este indicat noilor nascuti si copiilor mici (tulburari de metabolism)
- E297
- acidifiant natural
- produse cosmetice (combaterea matretii)
- produse de morarit, alte produse
considerat sigur - denumire : Acid fumaric
- E300
- antioxidant natural
diverse, mai ales paine
preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat inofensiv
secundar: eroziune dentara, voma, diaree
peste 10g ingerate: aparitia calculilor renali
Acid ascorbic (- denumire : Vitamina C)
- E301
- antioxidant artificial
gama larga de produse (mai ales carne si panificatie)
preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat inofensiv - denumire : Ascorbat de sodiu
- E302
- Conservant artificial
gama larga de produse
preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat inofensiv - denumire : Ascorbatul de calciu
- E303
- Antioxidant artificial
gama larga de produse considerat inofensiv - denumire : Ascorbat de potasiu
- E304
- Antioxidant artificial
gama larga de produse (mai ales grase)
cuburi de supa(pui)
produse alimentare pentru copii
placinte carne de porc
carnati
considerat inofensiv - denumire : Palmitat de ascorbil
de asemeni: antioxidant, prezervator de culoare
frecvent in combinatie cu E306 si E307
- E306-E309
- Antioxidant artificial/natural
uleuri si grasimi animale si vegetale
branzeturi
supe
supliment de vitamine
lotiuni de plaja
considerat inofensiv - denumire : Vitamina E
=E306-extract bogat in tocoferol
=E307-alfa-tocoferol
=E308-gama-tocoferol
=E309-delta-tocoferol
- de asemeni: creme/lotiuni (rol in vindecarea pielii si reducerea cicatricilor dupa leziuni, cum ar fi arsuri)
- E307
- Antioxidant natural/sintetic
uleiuri si grasimi animale ai vegetale
branzeturi
supe
suplimente nutritive
considerat sigur - denumire : Alfa-tocoferol
- E308
- Antioxidant natural/sintetic
uleiuri si grasimi animale si vegetale, in special ulei de masline
=suplimente nutritive
considerat sigur - denumire : Gamma-tocoferol
- in mare parte distrus prin congelare
- E309
- Antioxidant natural/sintetic
uleiuri si grasimi animale si vegetale
suplimente nutritive
considerat sigur - denumire : Delta-tocoferol
E306 - E309 : Tocoferolii
Complexul Vitamina E
- abundenta in: cereale integrale, porumb, ulei de seminte de bumbac, galbenusul de ou, carne si lapte
- esentiala pentru viata de globulelor rosii
- esentiala pentru protectia membranei celulare
- E310
- Antioxidant sintetic
mai ales in produse cosmetice
margarina, untura si salate
foarte periculos
afecteaza aportul de fier in organism
iritatii gastrice sau ale pielii, alergii
poate creste riscul de cancer
- denumire : Galat de propil
- NU se admite utilizarea in hrana sugarilor si copiilor mici (afectiuni hematologice - methemoglobinemie)
- mai ales agent anti-rancezire
- in intestin se descompune in propanol si acid galic (acesta poate cauza eczeme, boli ale stomacului si hiperactivitate)
- DMZ 1,4 mg/kg corp
- E311
- Antioxidant sintetic
uleiuri ai grasimi, margarina periculos
<&gt; 310
- denumire : Galat de octil
NU se admite utilizarea in hrana sugarilor si copiilor mici
- E312
- Antioxidant sintetic
uleiuri si grasimi
margarina
supe etc.
periculos - denumire : Galat de dodecil
''FAMILIA'' E310-E312 - Galatii
agenti pentru prevenirea rancezirii
combinatie cu E320 sau E321
grasimi si uleiuri pentru fabricarea profesionala a alimentelor tratate termic, ulei si grasime de gatit, untura, ulei de peste, grasime de vita, pasare si oaie
- E314
- Antioxidant natural
Antioxidant in Cola periculos - denumire : Rasina de guaiac
- Nu este admis in Romania
- E315
- Antioxidant sintetic
diversitate de produse date insuficente - denumire : Acid eritrobic
- date insuficente
- E316
- Acidifiant/Antioxidant sintetic
- date insuficente - denumire : Erisorbat de potasiu C6H7KO6
- date insuficente
- mentine culoarea roz
- E317
- Antioxidant sintetic
diversitate de produse (ex.: preparate fast-food, bauturi racoritoare) periculos - denumire : Erisorbat de sodiu C6H7NaO6
- date insuficente
- se produce din zaharoza
- E318
- Antioxidant sintetic
- periculos - denumire : Izoascorbat de calciu
- date insuficente
- produs din E317
- E319
- Antioxidant sintetic
mai ales uleiuri, grasimi, margarina foarte periculos
poate cauza greturi, varsaturi, delir
o doza de 5 grame este considerata letala
- denumire : Butil hidroxinon (TBHQ)
- date insuficente
- produs pe baza de titei
- E320
- Antioxidant sintetic
alimente tip snacks;
arahide
supe si ciorbe deshidratate;
sosuri, carne deshidratata, condimente si mirodenii;
cereale prepreparate, cartofi granulati deshidratati (chipsuri);
guma de mestecat, suplimente dietetice produsele cosmetice si in ambalajele pentru alimente
periculos si cancerigen
reactii alergice la unele persoane
perturba activitatea hormonala
poate induce hiperactivitate (ADHD) si alte intolerante
- denumire : Butilhidroxianisol (BHA)
derivat din titei
intarzie alterarea datorata oxidarii
interzis in Austria si partial UK si S.U.A.
- E321
- conservant sintetic
grasimi si produse grase
produsele cosmetice
ambalajele pentru alimente
periculos
marirea colesterolului
leziuni la nivelul ficatului in concentratii mari
simptome (pseudo-)alergice
ADHD
- denumire : Butilhidroxitoluen (BHT)
- E322
- Antioxidant/Emulgator natural
prajituri, torturi etc considerat sigur - denumire : Lecitina
intarzie rancezirea
emulgator(impiedica separarea uleiului si apei)
sursele naturale de lecitina sunt galbenusul de ou si semintele de soia
- E325
- Gelificator si Antioxidant natural
branza
dulciuri, inghetata, jeleuri din fructe, conserve de fructe
supe
preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat sigur - denumire : Lactat de sodiu
contraindicat pentru sugari si copii mici (poate ataca ficatul)
- E326
- Conservant si Antioxidant natural
branza
dulciuri, inghetata, jeleuri din fructe, conserve de fructe
supe
considerat sigur - denumire : Lactat de potasiu
contraindicat pentru sugari si copii mici (poate ataca ficatul)
potential alergen
- E327
- Conservant si Antioxidant natural/artificial
smantana, branza
inghetata
supa
praf de copt
considerat sigur - denumire : Lactat de calciu
potential alergen la copii
- E328
- Conservant natural
faina de grau considerat sigur - denumire : Lactat de amoniu
- E329
- Conservant sintetic
faina de grau considerat sigur - denumire : Lactat de magneziu
- E330
- Acidifiant si Gelificator natural
cele mai multe sucuri care se afla in comert
diferite dulciuri
inghetata
amestecuri pentru supa
paine de secara
marmelada
biscuiti
mustar (sub forma de arome)
ciuperci conservate
preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat sigur
anti-cancerigen
- denumire : Acid citric C6H8O7
- pudra alba cristalizata
- natural: afine, coacaze, agrise, sfecla, visine (alaturi de acidul malic), zmeura, fragi, capsuni
- si in: vinificatie, industria berii, fabricarea sapunului
concentratie mare: poate degrada si decolora parul
exces: poate ataca smaltul dintilor
- E334
- Acidifiant natural
- considerat sigur - denumire : Acid tartric
- E338
- Acidifiant natural
+ preparatele din branza moderat periculos
Atentie !
doze mari: incetineste asimilarea calciului (marind riscul de osteoporoza), magneziului si fierului
modificari gastrice/ tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale,...)
- denumire : Acid fosforic H3PO4
- E392
- Antioxidant natural
Uleiuri (cu exceptia uleiurilor virgine si a uleiurilor de masline) si grasimi vegetale (continutul de acizi grasi polinesaturati este peste 15% g/g din totalul acizilor grasi): utilizare in produsele alimentare netratate termic
uleiuri de peste si ulei de alge
untura de porc, grasimi de vita, pasare, oaie si porc
grasimi si uleiuri pentru fabricarea profesionala a produselor alimentare tratate termic
gustari (pe baza de cereale, cartofi sau amidon)
sosuri
produse fine de panificatie
suplimente alimentare
produse deshidratare (supe, carne)
produse din oua
guma de mestecat
lapte praf pentru distribuitoare automate
mirodenii si condimente
NUci procesate
lapte pudra pentru fabricarea inghetatei
moderat periculos
- denumire : Extract de rozmarin
- extractia frunzelor (Rosmarinus officinalis) prin intermediul unui sistem de solventi autorizat pentru alimente
- E406
- Gelifiant natural
prepararea inghetatei, cremei, gemurilor, bomboanelor
prepararea jeleurilor in industria de patiserie
industria textila si farmaceutica
moderat periculos
- cantitate mare: este laxativ
- denumire : Agar-agar (geloza)
produs organic ce se intilneste intr-o serie de alge marine (agarofite)
70-80% polizaharide, 10-20% apa si 1,5-4% substante minerale
putere de gelificare foarte mare
- E407
- Gelifiant natural
alternativa vegetala la gelatina foarte periculos
potential cancerigen
laxativ
poate provoca ulcer
poate provoca alergii
- denumire : Caragenan
familie de polizaharide ce sunt extrase din specia de alge rosii denumita Chondrus crispus
- E410
- Gelifiant natural
bomboane
siropuri
esente
unele produse cu faina
sosuri
sucuri de fructe
substitut ciocolata-cafeina
moderat periculos
doze mari: actiune laxativa si/sau alergii
- denumire : Guma de carruba (extras din semintele de Ceratonia siligna - 'roscove').
- E411
- Agent ingrosare natural
agent de ingrosare moderat periculos
concentratie ridicata: flatulenta si balonare
- denumire : Guma de ovaz
- polizaharid natural, obtinut din ovaz
- E412
- Agent ingrosare natural
agent de ingrosare, emulsificator si stabilizator moderat periculos
poate provoca greata, meteorism si crampe; reduce nivelul colesterolului
- denumire : Guma de guar
obtinut din rasina de guar
- E413
- Agent ingrosare natural
liant pentru culorile de apa
industria alimentara-aditiv alimentar
moderat periculos
cantitati mari : laxativ, alergen, atacuri de astm, diaree, flatulenta, constipatie, ras
- denumire : Tragacant
- guma naturala obtinuta din latexul unor specii de plante din genul Astragalus
- E414
- Agent ingrosare natural
diverse produse moderat periculos
- posibil alergen, calmeaza iritatiile mucoaselor
Guma de acacia, - denumire : Guma arabica
- derivat din seva de Acacia Sengal
- E415
- Agent ingrosare natural
diverse produse moderat periculos
poate interfera cu absorbtia lipidelor si sarurilor minerale
- denumire : Guma xantan

Substanta de balast, favorizeaza digestia
derivat din fermentarea de zahar de porumb cu o bacterie
- E415 - E419
- Agent ingrosare natural
diverse produse moderat periculos -
- E420
- Indulcitor artificial/natural
gumele de mestecat moderat periculos
poate avea un puternic efect laxativ, cauzand chiar si diaree
- denumire : Sorbitol C6H14O6
persoane cu diabet : sorbitolul ca indulcitor (lent absorbit de organism si nu cauzeaza o creste brusca a glicemiei)
NU ataca smaltul dentar
DMZ 50 g/zi
NU este admis in hrana sugarilor, copiilor mici si celor cu intoleranta la fructoza
- E421
- Indulcitor artificial
produse cu continut redus in calorii moderat periculos
posibil alergen
interzis in mancarea sugarilor (diaree si disfunctii renale)
poate provoca greata, voma
- denumire : manitol
- E422
- Idulcitor sintetic
carnati
branzeturi
fructe uscate
lichioruri si vodka
considerat sigur
cantitati mari: dureri de cap, sete, greata, nivel de zahar din sange ridicat
- denumire : Glicerina
protectie impotriva actiunii RUV asupra ADN
- E425 - E436 - moderat periculosi -
- E426
- agent ingrosare, emulsificator
lactate
sosuri emulsionate
produse de brutarie
= - - denumire : Hemiceluloza de soia
- Pulbere fluida alba sau alb-galbuie
poate contine si etanol sub forma de reziduu (<2 %)
- E427
- agent ingrosare (impreuna cu guma xantan)
inghetate
produse pe baza de lapte fermentat(cu exceptia produselor fermentate cu fermenti vii, nearomatizate, pe baza de lapte)
Deserturi pe baza de produse lactate si produse similare
umpluturi, invelisuri si glazuri pentru produse fine de panificatie si pentru deserturi
Branza topita
sosuri si sosuri pentru salate
supe si supe clare deshidratate
= - - denumire : Guma cassia
- extract din seminte de Cassia tora si Cassia obtusifoli (Leguminosae)
- pulbere inodora, de culoare galben pal pana la alb-galbui
- E440
- Agent ingrosare artificial/natural
baza pentru prepararea marmeladei, gemurilor si sosurilor considerat inofensiv
cantitatile mari: flatulenta si disconfort intestinal
- denumire : Pectina
favorizeaza digestia
amestecare cu apa/prin fierbere: forma unei gelatine
- E441
- Agent ingrosare natural/artificial
- considerat inofensiv - denumire : Gelatina
- E442
- Agent ingrosare artificial
- moderat periculos
tulburari ale stomacului si intestinelor, crescand aciditatea gastrica
- denumire : Fosfatide de amoniu
- DMZ 6 g/zi
- E444
- Emulsificator artificial
- - - denumire : Acetat izobutirat de zaharoza
- E445
- Emulsificator artificial
- - - denumire : Esteri glicerici ai rasinilor de lemn
- E450
- Emulsificator artificial/natural
produse fine de panificatie
faina cu agenti de afanare
sosuri
deserturi
biscuiti si pesmeti
moderat periculos - denumire : Difosfati(1-6)
- E451
- Emulsificator artificial/natural
supe si ciorbe, ceai si infuzii de plante moderat periculos - denumire : Trifosfati
- E452
- Emulsificator artificial/natural
guma de mestecat, cereale pentru micul dejun, snacks, surimi, paste din peste si crustacee, glazuri, produse de cofetarie, fidea, aluaturi, file de peste neprelucrat, refrigerat si congelat, produse din crustacee refrigerate si congelate moderat periculos - denumire : Polifosfati
Consumul frecvent nu este recomandat .
- E460
- Agent antiaglomerant natural/artificial
- considerat inofensiv - denumire : Celuloza
- E461 - E465
- Agenti antiaglomeranti
- moderat periculos - denumire : -
- E466
- Agent antiaglomerant artificial
umpluturi
fibre dietetice
periculos
produce tulburari de tranzit intestinal, flatulenta, diaree si crampe abdominale, indigestie, voma, colici abdominale,...)
la animale provoaca tumori
- denumire : Carboximetilceluloza
+ gelifiant, agent de vascozitate si de intarire
- E500
- Agent antiafanare artificial
considerat inofensiv
agent de afanare (componenta a prafului de copt)
alimentele de intarcare pentru sugari
- - denumire : Bicarbonatul de sodiu
- E501
- Agent antiaglomerant artificial
produse pe baza de cacao si de ciocolata
lapte deshidratat si partial deshidratat
considerat inofensiv - denumire : Carbonati de potasiu
- E511
- Potentiator de aroma si Agent antiaglomerant
- considerat inofensiv - denumire : Clorura de magneziu MgCl2
- E512
- Antioxidant sintetic
conserve de legume albe moderat periculos
poate da gust metalic
poate provoca stari de greata
- denumire : Clorura stanoasa
- E525
- Acidifiant sintetic
creste aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru
alimentele de intarcare pentru sugari
produsele pe baza de cacao si de ciocolata
moderat periculos - denumire : Hidroxid de potasiu (potasa caustica)
- E526 - considerat inofensiv - denumire : Hidroxid de calciu
- E527 - moderat periculos - denumire : Hidroxid de amoniu (Amoniac)
- E528 - moderat periculos - denumire : Hidroxid de magneziu
- E529 - considerat inofensiv - denumire : Oxid de calciu (Var)
- E530 - moderat periculos - denumire : Oxid de magneziu
- E535
- E536 Emulgator, stabilizator, artificial, diverse utilizari
sare (si substituentii)
suplimente alimentare dietetice
alimente sub forma de tablete
pastile, drajeuri
branza tare si branza prelucrata taiata felii
guma de mestecat
orez
carnati
jeleuri
536 : cleierea albastra a vinurilor
reduce transportul de oxigen de catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap, ameteala - denumire : Ferocianura de sodiu (K)
- E538
- Stabilizator artificial
- - - denumire : Ferocianura de calciu
- E541
- Emulsificator artificial
indeosebi produse fine de brutarie periculos
incarcarea organismului cu aluminiu
interzis bolanvilor de rinichi, osteoporoza, cardiovascularilor, Parkinson, Alzheimer
- denumire : Fosfat de aluminiu sodic
- E551
- Emulsificator artificial
- moderat periculos
alergii cu manifestare dermatologica
- denumire : Silicat de calciu
- E553
- Emulsificator natural
ciocolata, orez glasat, unele dulciuri periculos
E553b : potential cancerigen gastric
- denumire : Silicati de magneziu
E-553b - - denumire : TALC potential cancerigen
de evitat; interzis in unele tari
- E554
- Stabilizator artificial
sare
inlocuitori de lapte si faina
periculos
NU este recomandat bolnavilor de rinichi, Parkinson, Alzheimer, femeilor insarcinate
- denumire : Silicat alumino sodic
- E555
- Stabilizator artificial
sare, lapte praf si faina moderat periculos
- denumire : Silicat alumino potasic
- E556
- Stabilizator natural
laptele praf moderat periculos - denumire : Silicat alumino-calcic
- E559
- Stabilizator natural
limpezirea vinului moderat periculos
NU este recomandat bolnavilor de rinichi, Parkinson, Alzheimer
- denumire : Silicat de aluminiu (Caolin)
- E570
- Emulsificator natural
- - - denumire : Acid stearic
- E572
- Conservant natural
- considerat inofensiv - denumire : Stearat de magneziu
- E574
- Stabilizator artificial
- moderat periculos
potential laxativ
- denumire : Acid gluconic
- DMZ 20 g
- E575 - E578
- Stabilizator artificial
- moderat periculos
potential laxativ
- denumire : Derivati ai acidului gluconic
- DMZ 20 g
- E579
- Stabilizator artificial
innegrirea (oxidarea) artificiala a maslinelor
supliment de fier
moderat periculos
- denumire : Gluconat de fier
supliment de fier
- E585
- Stabilizator natural
- moderat periculos - denumire : Lactat feros
- E620
- Potentiator de aroma artificial
substitut al sarii periculos
ar putea cauza probleme similare cu MSG (621)
stimuleaza apetitul
poate provoca dupa consum, ameteala, greturi, dureri de cap, palpitatii
neurotoxic
- denumire : Acid glutamic
copiii nu trebuie sa-l consume !
- E621
- Potentiator de aroma sintetic/natural
fast-food amestecurile de condimente si mirodenii (tip Vegeta)
supele la plic
mezeluri
unele tipuri de brinza topita legumele conservate
tonul conservat
sosurile
multe alimente congelate
foarte periculos
stimuleaza puternic apetitul (adictivitate)
dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila
neurotoxic (compusii de transformare metabolica: maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson)
- denumire : Glutamat monosodic
substitut al sarii
NU este admis in produsele pentru copii, femeile insarcinate, hipoglicemici, batrani, cardiaci, astmatici
- E622
- Potentiator de aroma artificial
produsele tipice: cele cu sare saraca in sodiu periculos
greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale
- denumire : Glutamat monopotasic
- E623
- Potentiator de aroma artificial
- moderat periculos
- inlocuitor de sare
- denumire : Diglutamat de calciu
- E624
- Potentiator de aroma si gust artificial
- moderat periculos
- inlocuitor de sare
- denumire : Glutamat de monoamoniu
- E625
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
inlocuitor de sare moderat periculos - denumire : Diglutamat de magneziu
- E626
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- moderat periculos
poate provoca guta
- denumire : Acid guanilic
date insuficiente
- E627
- Potentiator de aroma si gust artificial
- moderat periculos
poate provoca guta
NU este permis in alimentele pentru sugari si copii mici
- denumire : Guanilat disodic
date insuficiente
- E628
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- moderat periculos
- denumire : Guanilat dipotasic
date insuficiente
- E629
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- moderat periculos
poate provoca guta
- denumire : Guanilat de calciu
date insuficiente
- E630
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- moderat periculos
- denumire : Acid inozinic
predominant impreuna cu glutamatul monosodic (E621)
date insuficiente
- E631
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- periculos
poate provoca guta
NU este permis in alimentele pentru sugari si copii mici
- denumire : Inozinat disodic
date insuficiente
- E632
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- - - denumire : Inozinat dipotasic
date insuficiente
- E633
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- moderat periculos
poate provoca guta
- denumire : Inozinat de calciu
date insuficiente
- E634
- Potentiator de aroma si gust artificial
- - - denumire : 5'-ribonucleotide de calciu
date insuficiente
- E635
- Potentiator de aroma si gust artificial
cartofii prajiti cu arome (chips-uri)
taitei instant
placintele
periculos
utilizate impreuna cu glutamatul monosodic (E621)
urticarii (pana la 30 de ore dupa ingestie)
eczeme (usoare pana la dramatice)
reactie dependenta de doza
5'-ribonucleotide disodice
interzis in unele tari
date insuficiente
- E900
- Antispumant artificial
- periculos - denumire : Silicon
- E901
- Agent de glazurare natural
- fructe considerat sigur
uneori : alergii persoanelor sensibile
- denumire : Ceara de albine galbena
- se obtine din fagurii de miere
- contine: palmitat de miricil, acid cerotic, acid melisic, alcool cerilic, hidrocarburi alifatice
- E902
- Agent de glazurare natural
ceruirea fructelor moderat periculos - denumire : Ceara candelilla
- E903
- Agent de glazurare natural
- ceruirea fructelor periculos
poate fi cancerigen
uneori : alergii persoanelor sensibile
- denumire : Ceara carnauba
- contine: cerotat de miricil, cerotat de melisil, acid carnaubic, acid cerotic, alcool cerilic, alcool acrilic, rezine, hidrocarburi, apa, substante minerale
- nu se digera
- E904
- Agent de glazurare natural
- considerat inofensiv
ocazional: iritatii ale pielii
- denumire : Selac
se obtine din specii de insecte
- E905
- Agent de glazurare
dulciuri
procesarea drojdiei
comprimate vitamine
fructe uscate
produse de patiserie colagen
periculos
ar putea exista o legatura cu cancerul de colon
poate inhiba absorbtia grasimilor si a vitaminelor solubile
laxativ usor
- denumire : Parafine
- E907
- Agent de glazurare
- periculos
a se evita, interzis in unele tari
- denumire : Rafinat ceara microcristalina
- E912
- Agent de glazurare natural
tratarea suprafetei fructelor citrice sau a legumelor si fructelor exotice periculos
posibile reactii adverse la om
NU SE RECOMANDA CONSUMUL COJILOR LEGUMELOR SI FRUCTELOR TRATATE !
Esteri ai acidului montanic (ceara vegetala)
date insuficiente
- E914
- Agent de glazurare artificial
glazurarea suprafetei fructelor citrice foarte periculos
NU SE RECOMANDA CONSUMUL COJILOR LEGUMELOR SI FRUCTELOR TRATATE !
- denumire : Ceara de polietilena oxidata
agent de glazurare pentru
produse de cofetarie (inclusiv ciocolata),
produse fine de panificatie de dimensiuni mici in strat de ciocolata,
snacks,
fructe in coaja (citrice, pepeni, mere si pere proaspete - numai tratament superficial) ,
boabe de cafea
suplimente alimentare dietetice .
- E920
- agent de afanare si potentiator de aroma-
- Biscuiti pentru sugari si copii de varsta mica considerat inofensiv
posibile efecte secundare: efect neurotoxic
- denumire : L-cisteina
- aminoacid natural sau obtinut prin biosinteza
- concentratie max. : 1 g/kg
- E924
- Agent de oxidare artificial
- ameliorator faina: consolidare aluat si crestere mai mare... foarte periculos si cancerigen
...daca se adauga prea mult sau painea nu este coapta suficient
- denumire : Bromatul de potasiu (KBrO3)
- interzis: Europa, UK (1990), Canada (1994), majoritatea celorlalte tari, Sri Lanka (2001), China (2005), Nigeria, Brazilia, Peru
- E927b
- Stabilizator artificial
exclusiv pentru guma de mestecat fara adaos de zahar moderat periculos potential alergen carbamida, - denumire : Uree
stabilizator
amoniac + acid carbonic
- E950
- Indulcitor sintetic
guma de mestecat;
produsele de patiserie, dulciurile pe baza de gelatina;
sucurile dietetice
moderat periculos
induce stres metabolic
NU se recomanda in curele de slabire, copiilor, femeilor gravide si care alapteaza, suferinzilor (cu exceptia diabeticilor, batranilor, persoane sanatoase)
posibil carcinogen
- denumire : Acesulfam k, acesulfam potasiu (C4H4NO4SK)
- de 130 - 200 de ori mai dulce decar zaharul
- DZA 15 mg/kg corp
- E951
- Indulcitor artificial
guma de mestecat;
produse zaharoase;
bauturi racoritoare.
foarte periculos si cancerigen
sursa a peste 70 de tipuri de boli
declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor si diabetului
- denumire : Aspartam C14H18N2O5
metabolizare in organism &gt; se descompune in: fenilalanina (~50%), care are efecte neurotoxice si poate produce fenilcetonurie si stari de apoplexie; dicetopiperazina, care are potential cancerigen la nivelul creierului; acid aspartic (~40%), care afecteaza procesul de dezvoltare a creierului si functiile acestuia si metanol (~10%), care inhiba metabolismul oxigenului, produce orbire si a carui produsi secundari au efecte teratogene (pot produce mutatii genetice)
de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharoza
- E952
- Indulcitor artificial
guma de mestecat
produse zaharoase
bauturi racoritoare
foarte periculos si cancerigen
produce cancer (grupa 3..) si afecteaza glandele genitale masculine (testiculele)
- denumire : Acid ciclamic C6H12NNaO3S (si sarurile sale de Na si Ca : ciclamat de sodiu, ciclamat de calciu)
interzis in SUA si UK
de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza
de obicei folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina
DZA 11 mg/kg
gust remanent amar-metalic persistent
- E953
- Indulcitor artificial
ciocolata dietetica periculos
riscul unor neplaceri gastrice (flatulenta si diaree)
interzis diabeticilor si copiilor
- denumire : Isomalt
DZA 20 - 30 g: 50 g/zi-adulti (1/2 ciocolata dietetica), 25 g/zi-copii
- E954
- Indulcitor artificial
diverse produse alimentare foarte periculos si cancerigen grupa 2B ca agent cancerigen posibil la om
perturba coagularea a sangelui, glicemia si functiile digestive
- denumire : Zaharina C7H5NO7S (si sarurile sale de Na, K si Ca)
DZA 2,5 mg/kg
de aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza
NU este metabolizat in organism(eliminat pe cale urinara)
inlocuitor al zaharului in alimentatia bolnavilor de diabet
gust remanent amar sau metalic (ce poate fi corectat cu alti edulcoranti - ex. E951, derivatii E952)
- E955
- Indulcitor artificial
sucuri
prajituri
deserturi
bauturi spirtoase si bere (cu sau fara alcool)
foarte periculos si cancerigen
afecteaza timusul ;
scade fertilitatea ;
efecte neurotoxice ;
consumul ridicat de sucraloza &gt; atacuri de panica .
- denumire : Sucraloza C12H19Cl3O8
de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharoza
DMA 15 mg/ kg corp
C12H19Cl3O8 - triclorogalactosucroza - zahar+trei atomi de clorina
pudra cristalina de culoare alba-alburie, inodora
Profesorul doctor Gheorhe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare: "efectele asupra timusului sint foarte puternice, acesta fiind dirijorul sistemului imunitar. Daca acesta nu functioneaza la parametri normali, in scurt timp consumatorul de sucraloza va ajunge la boli grave, precum cancerul." !!!
"folosirea pe termen lung a sucralozei contribuie in mod serios la probleme cronice dermatologice si neurologice"
ataca mai ales: ficatul, rinichii, timusul ("dispecerul" sistemului imunitar) si fetusul-la femeile insarcinate
- E957
- Indulcitor natural
indulcirea vinurilor
paine
fructe
considerat sigur - denumire : Taumatina
de aproximativ 2000-3000 de ori mai dulce decat zaharoza
pudra de culoarea smantanii, inodora, cu gust dulce intens
- E961
- potentiator de aroma sintetic
Ape aromatizate
Bauturi pe baza de lapte si produse derivate
gustari sarate si uscate
Produse de cofetarie pe baza de amidon
Dropsuri pentru improspatarea respiratiei, fara adaos de zahar
Guma de mestecat cu adaos de zahar
Gemuri, jeleuri si marmelade cu valoare energetica redusa
Sosuri
Suplimente alimentare
- - denumire : Neotam
Pulbere alba spre alburie
Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-aspartil]-L-fenilalaninei
Formula chimica : C20H30N2O5
N-[ (3,3-dimetilbutil)-L- -aspartil]-L-fenilalanina : <1,5%; Plumb : <1 mg/kg
- E962
- Indulcitor artificial
- foarte periculos si cancerigen - denumire : Sare de aspartam-acesulfam C18H23O9N3S
de aproximativ 350 de ori mai dulce decat zaharoza
pudra cristalina, alba, inodora
- E965
- Indulcitor artificial
gumele de mestecat
prepararea ciocolatei
prajiturile dietetice
pentru fructele uscate
inlocuitor al zaharului.
periculos si cancerigen
poate avea efecte laxative
- denumire : Maltitol
doza zilnica : 30 g-adulti, 20 g-copii.
- E967
- Indulcitor artificial
alimente pentru diabetici
preventia cariei dentare
periculos
poate produce balonari si diaree
- denumire : Xilitol
aproximativ la fel de dulce ca zaharoza;
doua treimi din energia obtinuta de la aceeasi cantitate de zaharoza
dzr : 50 g/zi
natura: in prune, fragi, conopida
- E999
- Agent de afanare natural
folosit in bere si sifon moderat periculos - denumire : -
- agent de spumare, emulsificator
- reduce grasimea excesiva din piele
- E1520
- Agent de ingrosare
esente, bauturi alcoolice periculos
nociv pentru sistemul nervos si sistemul cardiac
- denumire : Propilen glicol
WEBOGRAFIE: controleuri.ro, foodreactions.org, ivy-rose.co.uk, ukfoodguide.net, food-info.net, slabute.ro, jtbaker.com, ecomagazin.ro, 9am.ro, romedic.ro
E-urile din alimentatia noastra : Poftiti la masa ! Din meniu: Coloranti, Conservanti, Antioxidanti, Corectori aciditate, Emulgatori, Stabilizatori, Agenti ingrosare, Agenti afanare, Indulcitori, Agenti antiaglomeranti, Potentiatori de aroma... Pofta buna !