nr. crt. | Eul | Unde se gaseste | Efecte | alte detalii (denumire standard etc) |
- | E100 - colorant natural |
margarina, gemuri, jeleuri, marmelade, preparate similare din fructe (inclusiv produse cu continut scazut de calorii), carnati, pateu, aspic, granule / fulgi de cartofi uscati, mustar |
considerat sigur potential alergic favorizeaza secretia biliara, hepatoprotector |
- denumire : Curcumina -Un colorant natural (galben-portocaliu) -extras din radacina si tulpina de sofran indian ('precursor' pentru curry) |
- | E101 - colorant natural/artificial |
drojdii sosuri branza topita alimentele cu adaos de vitamine, cum ar fi painea |
considerat sigur |
Riboflavina; complexul - denumire : Vitamina B2 pudra galben-oranj solubila in alcool etilic dar insolubila in ulei dzn 2 -5 mg |
- | E102 - Colorant artificial (galben-orange) |
dulciuri (budinci, inghetate, dropsuri) bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri, sapunuri, creme de fata, creioane dermatograf sau produse pentru coafura, medicamente |
foarte periculos si cancerigen (tumori tiroidiene) poate provoca mutatii cromozomiale determina deficiente in vitamina B6 si zinc alergii, astm, ADHD . |
- denumire : Tartrazina - foarte solubila in apa DZA - 7,5 mg/kg |
- | E103 - Colorant artificial (galben) |
bauturi dulciuri, gemuri cereale, snack-uri conserve de peste supe ambalate |
considerat sigur | - denumire : Alkanina inhibitor pentru microbi (Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis) efect cicatrizant si antitumoral |
- | E104 - Colorant artificial (galben) |
rujuri, produse pentru par, parfumuri; o larga gama de medicamente; inghetate, dropsuri, prafuri de budinca |
periculos potential alergic astmogen sindromul ADHD |
- denumire : Galben de chinolina - derivat sulfonat a acidului disulfonic - DMZ : 10 mg/kg interzis celor cu sensibilitate la aspirina - interzis in S.U.A si Norvegia |
- | E110 - Colorant artificial (galben amurg, galben portocaliu) |
cereale produse de patiserie dulciuri snacks-uri inghetata bauturi conserve de peste medicamente |
foarte periculos si cancerigen urticarie, rinita (nas infundat), congestie nazala, alergii, hiperactivitate, tumori renale, anomalii cromozomiale, dureri abdominale, greata si varsaturi, indigestie |
- denumire : Galben apus de soare FCF - foarte solubil in apa; copiii: cei mai afectati (in timp, declanseaza sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare-ADHD, mai ales in combinatie cu conservantul E211-benzoat de sodiu); interzis in Finlanda si Norvegia DMZ 2,5 mg/kg corp |
- | E120 - colorant natural (rosu) |
iaurturile si sucurile de fructe (in special varietatile care necesita o culoare rubinie - visine, cirese, capsuni etc), carne, legume, fructe, dulciuri, produse de patiserie conserve si pateuri de culoare rosu/roz | periculos alergii severe, rinite, astm, eruptii cutanate, ADHD, acutizarea bolilor Alzheimer si Parkinson. |
- denumire : Cochineal (Acid carminic, carmin, carmaz); - pigment rosu-intens extras din femela cosenilei, o insecta exotica din Mexic |
- | E122 - colorant sintetic (rosu) |
bauturi nealcoolice si alcoolice fructe si legume confiate, produse de cofetarie/patiserie si brutarie branza topita aromata, produse lactate aromate sosuri condimente (curry praf), mustar crustacee, substituenti de somon, surimi, icre de peste, peste afumat snacks (pe baza de cereale sau amidon, expandate, extrudate) preparate pentru controlul greutatii, suplimente alimentare supe vinuri si vinuri din fructe (cidru) linistite si spumante |
periculos potential cancerigen astmogen ADHD |
- denumire : Azorubin, carmoizina - interzis in Canada, Japonia, Norvegia, SUA si Suedia |
- | E123 - colorant sintetic (rosu) |
vinuri aperitive; bauturi spirtoase (pana la o tarie de 15%vol.) icre supa-praf gem inghetata sos instant |
foarte periculos si cancerigen eczeme, astm, hiperactivitate, sindrom ADHD (potential infractional), defecte neonatale, moarte fetala, cancere |
- denumire : Amarant - DZA 0,5 mg / kg |
- | E124 - colorant sintetic (rosu) |
=dulciuri, jeleuri, deserturi, fructe si conserve din fructe, prajituri, produse de patiserie, supe instant, bauturi racoritoare, bauturi la doza, etc | cancerigen alergen (aspirina) ADHD (simptomele se agraveaza atunci cand E124 este combinat cu bezoatul de sodiu E211) |
- denumire : Rosu cochineal A (ponceau 4R) foarte nociv pentru copii, alergicii la aspirina si astmaticii, interzis in tari precum SUA, Norvegia, Finlanda dar inca folosit pe scara larga in restul UE DMA : 4 mg/kg corp |
- | E127 - colorant sintetic (rosu) |
compoturi, cirese confiate alte alimente: bauturi alcoolice, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare |
foarte periculos si cancerigen (tiroida) mutatii genetice alergen |
- denumire : Eritrozina (colorant rosu) |
- | E128 - colorant sintetic (rosu) |
hamburgeri si salam-chorizo patiserie/cofetarie sunca "prosciutto" unele sortimente de gemuri ieftine |
foarte periculos si cancerigen poate intensifica simptomele astmului tulburari metabolice persoanele care nu tolereaza aspirina posibil mutagenic potential anemii |
- denumire : Rosu 2G; obtinerea unei culori cat mai apetisante a burgerilor si carnatilor; folosit in principal pentru produsele din carne vandute la un pret mai mic al pietei, in special cand exista mai putin de suta la suta continut de carne; Comisia Europeana suspenda (2007) utilizarea acestuia in alimentatia umana, introducerea acestuia pe piata si importul de produse care contin acest colorant - DMZ : 0.1 mg/kg |
- | E129 - conservant artificial |
- | periculos potential cancerigen potential alergen potential ADHD... |
- denumire : Rosu allura AC; interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Elvetia si Suedia. Este permis in SUA si UE. |
- | E131 - colorant sintetic (albastru) |
dulciuri - bombonerie, cofetarie, inghetate, sucuri | foarte periculos si cancerigen reactii alergice, ameteli, hipotensiune arteriala, tremur al corpului, probleme de respiratie; sensibilitate excesiva > soc anafilactic |
- - denumire : albastru patent V; consum ridicat > sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentare (ADHD) la copii; DZA 15 mg/kg corp (adulti); interzis in Australia, SUA si Norvegia . |
- | E132 - colorant sintetic (albastru) |
carne (sunca, salamuri) dulciuri lichioruri inghetata produse de patiserie, biscuiti |
periculos si cancerigen (tumori cerebrale) greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, alergen posibil potential mutagenic |
- denumire : Indigotina, indigo carmin (colorant) |
- | E133 - colorant sintetic (albastru) |
produsele cosmetice inghetata si alte cateva produse alimentare |
periculos ADHD, alergenic (bronhoconstrictie) distrugeri cromozomiale atunci cand este combinat cu E127 si E132 |
- denumire : albastru briliant FCF DZM 12,5 mg/kg corp |
- | E140 | - | Exces fotosensibilitate | - denumire : Clorofila |
- | E142 - Colorant sintetic (verde) |
conserve de mazare jeleu sos de menta |
foarte periculos si cancerigen astm, ADHD, anemii posibil mutagenic |
- denumire : verde acid briliant (verde S) DMZ 5 mg/kg corp - interzis in Suedia, Norvegia si S.U.A |
- | E150a (caramel simplu) E150b (caramel de sulfit caustic) E150c (caramel de amoniu) E150d (caramel de sulfit de amoniu) |
paine din malt; bere neagra, otet balsamic (de Modena), whiskey, vinuri licoroase; legume in otet, saramura sau ulei (cu exceptia maslinelor); gemuri, jeleuri, marmelade; carnati, pateu, aspic |
periculos | - denumire : CARAMEL; produsele de culoare maro mai mult sau mai putin intens, care sunt destinate pentru colorare |
- | E151 - colorant sintetic (negru) |
domeniu de produse larg | periculos alergen, ADHD poate intensifica simptomele astmului |
- denumire : Negru Briliant - interzis in Danemarca, Australia, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia - permis in Romania |
- | E153 - colorant natural (negru) |
domeniu de produse larg | modificari gastrice | - |
- | E160a (beta-caroten, amestec de caroteni), E160c (extract de ardei iute, capsantin, capsorubin), E162 (rosu din sfecla rosie, betanina) | E-160a: bauturi racoritoare, margarina, unt, iaurt | - | E160c-Colorant natural rosu inchis, utilizat in egala masura si ca aromatizant |
- | E200 - conservant artificial |
iaurtul si alte produse lactate fermentate; salate de fructe, limonada, branza, paine de secara, prajituri si produse de panificatie, pizza, fructe de mare, suc de lamaie, cidru, supe |
moderat periculos alergii, boli ale pielii distruge vitamina B12 |
- denumire : Acid sorbic; impiedica formarea de mucegaiuri si drojdii, nefiind eficient impotriva bacteriilor - DZA 25 mg/kg |
- | E201 - conservant artificial |
- | moderat periculos alergii, boli ale pielii distruge vitamina B12 |
- denumire : Sorbat de sodiu DZA 25 mg/kg |
- | E202 - conservant sintetic |
conservant pentru prunele uscate | moderat periculos alergii |
- denumire : Sorbat de potasiu DZA 25 mg/kg |
- | E210 - conservant sintetic |
bauturi alcoolice produse de brutarie branzeturi condimente dulciuri medicamente |
foarte periculos si cancerigen periculos pentru persoanele astmatice, alergice sau cu eczeme |
- denumire : Benzonatul de sodiu - obtinut chimic din toluen - DMZ 5 mg/kg DZA 0.7 mg/kg de corp |
- | E211 - conservant sintetic |
dressing-urile pentru salate; bauturi carbogazoase cu arome de citrice, sucuri de fructe citrice; =gemuri; muraturi si condimente; apa de gura pe baza de alcool. |
foarte periculos si cancerigen neurotoxic, ADHD deficienta de concentrare . |
- denumire : Benzoat de sodiu; - conservant impotriva drojdiilor si bacteriilor - DZA 5 mg/Kg corp |
In combinatie cu acidul ascorbic (vitamina C, E300), benzoatul de sodiu si benzoatul de potasiu (E212) pot forma benzen, un cunoscut cancerigen. Factori ca temperaturile ridicate, lumina, si timpul petrecut pe raft pot stimula formarea benzenului. Ca urmare a ingrijorarii crescande a consumatorilor, in ce priveste relatia dintre E211 si hiperactivitatea si deficitul de atentie la copii (ADHD) si modificarea unor parti din ADN, compania Coca-Cola a hotarat sa retraga treptat E211 din produsele sale — imediat ce va descoperi o alternativa satisfacatoare |
||||
- | E212 conservant sintetic |
conservant impotriva drojdiilor si bacteriilor in produsele acide ai usor acide | foarte periculos si cancerigen neuro-toxic |
- denumire : Benzoat de potasiu (obtinut din toluen; natural: rachita, fructe, ciuperci, scortisoara, cuisoare, unele produse lactate); in UE nu este recomandata folosirea acestuia pentru produsele destinate consumului de catre copii - DMZ : 5 mg/kg |
- | E213 - conservant sintetic |
- la fel ca E212 | foarte periculos si cancerigen | - denumire : Benzoat de calciu - DMZ : 5 mg/kg |
- | E214 - conservant sintetic |
produsele preambalate gama variata de produse dermato-cosmetice . |
foarte periculos si cancerigen atrofiaza simtul gustului; periculos pentru persoanele sensibile sau astmatice creste riscul de aparitie al cancerului mamar; altereaza functia reproductiva a masculilor |
- denumire : Etil paraben (P-hidroxibenzoat de etil sau PHB- Ester); DMZ 10 mg/kg |
- | E215 - conservant sintetic |
- la fel ca E214 | foarte periculos si cancerigen | - denumire : p-Hidroxibenzoat de etil sodic |
- | E216 - conservant sintetic |
- | foarte periculos si cancerigen posibil: efecte asupra hormonilor sexuali si a organelor de reproducere masculine |
P-hidroxibenzoat de propil, - denumire : propil paraben |
- | E217 - conservant sintetic |
- gama larga de produse alimentare si cosmetice | foarte periculos si cancerigen | Derivat sodic al esterului propilic al acidului p-hidroxibenzoic - DMZ 10 mg/kg |
- | E218 - conservant sintetic |
- | foarte periculos si cancerigen | P-hidroxibenzoat de metil, - denumire : metil paraben DMZ 10 mg/kg |
- | E219 - conservant sintetic |
gama variata de produse acide sau usor acide (inghetata, produse de patiserie etc) medicamente produse cosmetice |
foarte periculos si cancerigen | - denumire : Sodiu, p-hidroxibenzoat de metil - Derivat sodic al esterului metilic al acidului p-hidroxibenzoic DMZ 5 mg/kg |
''FAMILIA'' E214-E219 sursa naturala a benzoatilor : ciuperci, scortitoara, cuisoare si cateva produse lactate (rezultat al fermentatiei bacteriene) conservanti impotriva drojdiilor si mucegaiurilor In directiva 2006/52/CE se mentioneaza ca este necesar sa se interzica utilizarea p-hidroxibenzoatilor (PHB), denumiti si parabeni, in suplimentele alimentare lichide Deoarece parabenii sunt utilizati intr-o gama variata de produse dermato-cosmetice in zona axilara si mamara s-a sugerat ca frecventa aplicare a acestora ar influenta dezvolarea cancerului mamar. |
||||
- | E220 - conservant sintetic/natural |
fructele uscate, in special caise; aproape toate vinurile comerciale ca antiseptic si antioxidant (pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si oxidarea - pastrarea gustului, parfumului si culoarii originale) . |
moderat periculos incetineste asimilarea vitaminei B1 bronsita, conjunctivita, emfizem, afectiuni cardiovasculare, afectiuni renale dureri de cap, ameteli, afectiuni intestinale produce ''astmul de sulfit'' |
- denumire : Dioxid de sulf DZA 0,7 mg/kg corp |
E220 - dioxidul de sulf Responsabil pentru cuvintele "contine sulfiti" ce se regasesc pe etichetele sticlelor de vin. Dupa legislatia UE si SUA, vinurile cu o concentratie de dioxid de sulf mai mica de 10 ppm nu trebuie sa aiba inscriptionate cele doua cuvinte |
||||
- | E221 - conservant sintetic |
bere paine produse de galbenus de ou caramel salate previne decolorarea in fructe uscate |
periculos amestecarea cu alcool creste simptomele mahmurelii irita mucoasa stomacului, ca urmare a eliberarii de acid sulfuros distruge vitamina B1 din continutul alimentelor |
- denumire : Sulfit de sodiu |
- | E222 | conservele de fructe | periculos | - denumire : sulfit acid de sodiu (bisulfit de sodiu) Previne oxidarea si distruge microbii DZA 0,7 mg/kg de corp |
- | E223 - conservant sintetic |
conservant alimentar antimicrobian si agent de albire in produsele alimentare legume (in special congelate) fructe uscate sucuri de fructe muraturi fructe de mare congelate |
periculos poate reduce continutul de vitamine din produse >contraindicat persoanelor cu astm greu de metabolizat produce insuficienta renala |
- denumire : Metabilsufit de sodiu (disulfit de sodiu) |
- | E224 - conservant sintetic |
vin legume congelate crustacee suc de fructe muraturi |
periculos irita pielea, ochii si sistemul respirator atenueaza simptomele mahmurelii ?! |
- denumire : Metabisulfit de potasiu K2S2O5 |
- | E226 - conservant sintetic |
- agent de albire in productia de zahar, agent de intarire si dezinfectant conserve/sucuri din fructe fructe muraturi cidru, vin legume |
periculos modificari gastrice |
- denumire : Sulfit de calciu DZA 0,7 mg/kg corp |
- | E230 - conservant sintetic (pesticid) |
prelungirea duratei de valabilitate tratarea de suprafata a cojii citricelor portocale, grapefruit si lamai |
foarte periculos si cancerigen intoxicatii, alergii, cresterea riscului de cancer (ficat) tulburari hormonale deteriorarea nervilor periferici si centrali iritant dureri de cap si tulburari ale pielii |
- denumire : Bifenil - previne cresterea mucegaiului Penicillium - INTERZIS in U.E. din anul 2004 |
- | E231 - conservant sintetic |
ananas, prune, nectarine, cartofi dulci, cirese, mere, pere tomate |
periculos <> 230 |
- denumire : Ortofenilfenol |
- | E232 - conservant sintetic (pesticid antifungic, antibacterian) |
portocale, lamai si grapefruit dezinfectant pentru cutiile de seminte sterilizarea echipamentelor medicale |
periculos iritatii severe ochi provoaca iritarea pielii |
- denumire : Ortofenilfenol de sodiu folosit in principal pentru scopuri agricole |
- | E233 - conservant sintetic |
ciuperci pere, banane, portocale cartofi carne lapte |
moderat periculos ca efect secundar in tratamentele medicale : simptome de greata, varsaturi, vertij, diaree ai chiar anorexie |
- denumire : Tiabendazol |
- | E234 - conservant sintetic/natural (previne fermentarea) |
bere pasta de tomate conserve din fructe produse de branza procesate |
moderat periculos | - denumire : Nizina |
- | E235 - conservant natural (antifungic) |
carne branzeturi |
moderat periculos poate provoca greata, varsaturi, anorexie sau iritarea pielii |
- denumire : Natamicina |
- | E237 - substanta-suport sintetica |
sucuri fructe, bauturi nealcoolice vegetale conservate |
moderat Periculos | - denumire : Formiat de sodiu DZA 3 mg/kg corp |
- | E238 - substanta-suport sintetica |
<> 237 | - | DZA 3 mg/kg corp |
- | E239 - conservant sintetic (antifungic, antibacterian) |
caviar, hering, peste conservat branza, etc. |
foarte periculos si cancerigen dureri de stomac cu ingestie pe termen lung irita pielea si agraveaza astmul dureri de cap bronsita |
- denumire : Hexametilen tetramina - DZA 0,15 mg/kg corp |
- | E240 | - | - | - denumire : Formaldehida |
- | E241 | - | - | - denumire : Guma guaiac |
- | E242 - conservant sintetic |
bauturi din fructe vin bauturi sportive |
- | - denumire : Dicarbonat de dimetil - alternativa la dioxidul de sulf |
- | E249 - conservant sintetic |
produse din carne uscata, sarata, netratata termic legume radacinoase peste |
foarte periculos stomac : poate forma nitrozamine, care sunt considerate a fi cancerigene afecteaza glandele suprarenale afectiuni ale glandei tiroide, perturband metabolismul iodului hipoxie celulara, cefalee, cianoze, hipertensiune, alergii, urticarie concentratie mare : poate reactiona cu hemoglobina |
- denumire : Nitrit de potasiu KNO2 - pulbere alba - DZA 0,06-0,1mg/Kg corp NU este permis in alimente pentru sugari si copii mici ! - de asemeni: fixator de culoare |
- | E250 - conservant sintetic |
carne (pastrama, sunca etc.) legume radacinoase peste |
periculos si potential cancerigen (precursor al nitrozaminelor) - pastreaza culoarea rosiatica a carnii - previne dezvoltarea bacteriilor producatoare de toxina botulinica |
- denumire : Nitrit de sodiu NaNO2 - DZA 0,06-0,1 mg/Kg corp - eficient la inhibarea bacteriei, Clostridium botulinum NU este permis in produsele destinate alimentatiei copiilor sub 6 luni ! - dilatarea vaselor de sange: potential pozitiv in medicina (atacuri de inima, hipertensiune pulmonara, siclemie) |
E250 - nitrit de sodiu Principala ingrijorare legata de nitritul de sodiu este formarea nitrozaminelor — considerate cancerigene-atunci cand produsele de carne care contin E249 sau E250 sunt expuse la temperaturi inalte (prin prajire sau la gratar). Acidul ascorbic (vitamina C, E300) sau acidul eritrobic (E315) impiedica formarea de nitrozamine, si de aceea sunt utilizati impreuna cu nitritul de sodiu. |
||||
- | E251 - conservant sintetic |
produsele din carne sarata, inclusiv in conservele de carne branza(tare, semitare, semimoale) hering sau sprot marinat carne pizza legume radacina |
periculos nociv cand este combinat cu antioxidantii din fructe: iritant pentru piele, ochi si sistemul respirator |
- denumire : Nitrat de sodiu NaNO3 - DZA 5,0 mg/Kg corp |
- | E252 - conservant sintetic |
carne si preparate din carne peste branza pizza legume radacinoase |
moderat periculos | - denumire : Nitrat de potasiu KNO3 - natura: minerale si aproape toate vegetalele |
- | E260 - acidifiant natural/sintetic |
maioneza (inactiveaza Salmonella) alte produse acide |
considerat inofensiv concentratii mari: poate produce leziuni ale tesuturilor corpului |
- denumire : Acidul acetic (etanoic) C2H4O2 |
- | E261 - acidifiant natural/sintetic |
diverse produse alte produse acide preparate preambalate din carne proaspata tocata |
considerat inofensiv NU este indicat suferinzilor de rinichi |
- denumire : Acetatul de potasiu |
- | E262 - acidifiant natural/sintetic |
conservanti sau solutii tampon alte produse acide preparate preambalate din carne proaspata tocata |
considerat inofensiv | - denumire : Acetat de sodiu |
- | E263 - acidifiant natural/sintetic |
paine si produse de panificatie alte produse acide |
considerat inofensiv | - denumire : Acetat de calciu - mai ales impotriva organismelor producatoare de spori in paine - fermentarea zaharului, a melasei sau a alcoolului (bacterii) sau sinteza chimica (aldehida acetica) |
- | E264 - acidifiant sintetic |
- conservant, agent de reglare aciditate (solutie tampon) | periculos iritatia tractului respirator greata si varsaturi contactul cu pielea: iritatie, arsura contact cu ochii: arsuri |
- denumire : Acetat de amoniu NH4C2H3O2 - interzis in Romania |
- | E265 - conservant sintetic |
- | periculos | - denumire : Acid dehidracetic - interzis in Romania |
- | E266 - Conservant sintetic |
- | periculos | - denumire : Dehidracetat de sodiu NaC8H7O4 - interzis in Romania |
- | E270 - conservant si acidifiant natural |
dulciuri sosuri bauturi racoritoare (uneori bere) premixuri de patiserie/cofetarie |
considerat inofensiv stabilizeaza aciditatea in procesul de fabricare a branzei, creste aciditatea la deserturile congelate, bauturile carbogazoase cu arome de fructe |
- denumire : Acid lactic C3H6O3 restrictii pentru sugari |
- | E280 - conservant natural |
produse de panificatie carne si preparate din carne pizza |
moderat periculos poate diminua simtul gustativ si olfactiv poate provoca migrene |
- denumire : Acid propionic |
- | E281 - conservant natural/sintetic |
branza topita paine si faina ciocolata |
moderat periculos migrene iritant pentru piele si ochi |
- denumire : Propionat de sodiu |
- | E282 - conservant natural/sintetic |
branza topita paine si faina carne ciocolata |
moderat periculos reactii alergice si tulburari de somn |
- denumire : Propionat de calciu |
- | E283 - conservant natural/sintetic |
produse de brutarie | moderat periculos - reactii alergice si tulburari de somn |
- denumire : Propionat de potasiu |
- | E284 - conservant sintetic |
carne peste produse lactate mai ales in produse farmaceutice |
periculos tulburari de reproducere si iritant fatal daca este ingerat inadecvat |
- denumire : Acid boric - agent de albire, antiseptic si insecticid |
- | E285 - conservant sintetic |
mai ales produse farmaceutice fructe si legume |
periculos tulburari de reproducere si iritant fatal daca este ingerat inadecvat |
- denumire : Tetraborat de sodiu (Borax) - interzis in Statele Unite |
- | E290 - acidifiant natural |
bauturi carbonatate alimente preambalate smantana |
considerat sigur | - denumire : Dioxid de carbon |
- | E296 - acidifiant natural |
diferite produse special: compus de aroma si stabilizator in sucul de mere si grape-fruit |
considerat sigur | - denumire : Acid malic NU este indicat noilor nascuti si copiilor mici (tulburari de metabolism) |
- | E297 - acidifiant natural |
- produse cosmetice (combaterea matretii) - produse de morarit, alte produse |
considerat sigur | - denumire : Acid fumaric |
- | E300 - antioxidant natural |
diverse, mai ales paine preparate preambalate din carne proaspata tocata |
considerat inofensiv secundar: eroziune dentara, voma, diaree peste 10g ingerate: aparitia calculilor renali |
Acid ascorbic (- denumire : Vitamina C) |
- | E301 - antioxidant artificial |
gama larga de produse (mai ales carne si panificatie) preparate preambalate din carne proaspata tocata |
considerat inofensiv | - denumire : Ascorbat de sodiu |
- | E302 - Conservant artificial |
gama larga de produse preparate preambalate din carne proaspata tocata |
considerat inofensiv | - denumire : Ascorbatul de calciu |
- | E303 - Antioxidant artificial |
gama larga de produse | considerat inofensiv | - denumire : Ascorbat de potasiu |
- | E304 - Antioxidant artificial |
gama larga de produse (mai ales grase) cuburi de supa(pui) produse alimentare pentru copii placinte carne de porc carnati |
considerat inofensiv | - denumire : Palmitat de ascorbil de asemeni: antioxidant, prezervator de culoare frecvent in combinatie cu E306 si E307 |
- | E306-E309 - Antioxidant artificial/natural |
uleuri si grasimi animale si vegetale branzeturi supe supliment de vitamine lotiuni de plaja |
considerat inofensiv | - denumire : Vitamina E =E306-extract bogat in tocoferol =E307-alfa-tocoferol =E308-gama-tocoferol =E309-delta-tocoferol - de asemeni: creme/lotiuni (rol in vindecarea pielii si reducerea cicatricilor dupa leziuni, cum ar fi arsuri) |
- | E307 - Antioxidant natural/sintetic |
uleiuri si grasimi animale ai vegetale branzeturi supe suplimente nutritive |
considerat sigur | - denumire : Alfa-tocoferol |
- | E308 - Antioxidant natural/sintetic |
uleiuri si grasimi animale si vegetale, in special ulei de masline =suplimente nutritive |
considerat sigur | - denumire : Gamma-tocoferol - in mare parte distrus prin congelare |
- | E309 - Antioxidant natural/sintetic |
uleiuri si grasimi animale si vegetale suplimente nutritive |
considerat sigur | - denumire : Delta-tocoferol |
E306 - E309 : Tocoferolii Complexul Vitamina E - abundenta in: cereale integrale, porumb, ulei de seminte de bumbac, galbenusul de ou, carne si lapte - esentiala pentru viata de globulelor rosii - esentiala pentru protectia membranei celulare |
||||
- | E310 - Antioxidant sintetic |
mai ales in produse cosmetice margarina, untura si salate |
foarte periculos afecteaza aportul de fier in organism iritatii gastrice sau ale pielii, alergii poate creste riscul de cancer |
- denumire : Galat de propil - NU se admite utilizarea in hrana sugarilor si copiilor mici (afectiuni hematologice - methemoglobinemie) - mai ales agent anti-rancezire - in intestin se descompune in propanol si acid galic (acesta poate cauza eczeme, boli ale stomacului si hiperactivitate) - DMZ 1,4 mg/kg corp |
- | E311 - Antioxidant sintetic |
uleiuri ai grasimi, margarina | periculos <> 310 |
- denumire : Galat de octil NU se admite utilizarea in hrana sugarilor si copiilor mici |
- | E312 - Antioxidant sintetic |
uleiuri si grasimi margarina supe etc. |
periculos | - denumire : Galat de dodecil |
''FAMILIA'' E310-E312 - Galatii agenti pentru prevenirea rancezirii combinatie cu E320 sau E321 grasimi si uleiuri pentru fabricarea profesionala a alimentelor tratate termic, ulei si grasime de gatit, untura, ulei de peste, grasime de vita, pasare si oaie |
||||
- | E314 - Antioxidant natural |
Antioxidant in Cola | periculos | - denumire : Rasina de guaiac - Nu este admis in Romania |
- | E315 - Antioxidant sintetic |
diversitate de produse | date insuficente | - denumire : Acid eritrobic - date insuficente |
- | E316 - Acidifiant/Antioxidant sintetic |
- | date insuficente | - denumire : Erisorbat de potasiu C6H7KO6 - date insuficente - mentine culoarea roz |
- | E317 - Antioxidant sintetic |
diversitate de produse (ex.: preparate fast-food, bauturi racoritoare) | periculos | - denumire : Erisorbat de sodiu C6H7NaO6 - date insuficente - se produce din zaharoza |
- | E318 - Antioxidant sintetic |
- | periculos | - denumire : Izoascorbat de calciu - date insuficente - produs din E317 |
- | E319 - Antioxidant sintetic |
mai ales uleiuri, grasimi, margarina | foarte periculos poate cauza greturi, varsaturi, delir o doza de 5 grame este considerata letala |
- denumire : Butil hidroxinon (TBHQ) - date insuficente - produs pe baza de titei |
- | E320 - Antioxidant sintetic |
alimente tip snacks; arahide supe si ciorbe deshidratate; sosuri, carne deshidratata, condimente si mirodenii; cereale prepreparate, cartofi granulati deshidratati (chipsuri); guma de mestecat, suplimente dietetice produsele cosmetice si in ambalajele pentru alimente |
periculos si cancerigen reactii alergice la unele persoane perturba activitatea hormonala poate induce hiperactivitate (ADHD) si alte intolerante |
- denumire : Butilhidroxianisol (BHA) derivat din titei intarzie alterarea datorata oxidarii interzis in Austria si partial UK si S.U.A. |
- | E321 - conservant sintetic |
grasimi si produse grase produsele cosmetice ambalajele pentru alimente |
periculos marirea colesterolului leziuni la nivelul ficatului in concentratii mari simptome (pseudo-)alergice ADHD |
- denumire : Butilhidroxitoluen (BHT) |
- | E322 - Antioxidant/Emulgator natural |
prajituri, torturi etc | considerat sigur | - denumire : Lecitina intarzie rancezirea emulgator(impiedica separarea uleiului si apei) sursele naturale de lecitina sunt galbenusul de ou si semintele de soia |
- | E325 - Gelificator si Antioxidant natural |
branza dulciuri, inghetata, jeleuri din fructe, conserve de fructe supe preparate preambalate din carne proaspata tocata |
considerat sigur | - denumire : Lactat de sodiu contraindicat pentru sugari si copii mici (poate ataca ficatul) |
- | E326 - Conservant si Antioxidant natural |
branza dulciuri, inghetata, jeleuri din fructe, conserve de fructe supe |
considerat sigur | - denumire : Lactat de potasiu contraindicat pentru sugari si copii mici (poate ataca ficatul) potential alergen |
- | E327 - Conservant si Antioxidant natural/artificial |
smantana, branza inghetata supa praf de copt |
considerat sigur | - denumire : Lactat de calciu potential alergen la copii |
- | E328 - Conservant natural |
faina de grau | considerat sigur | - denumire : Lactat de amoniu |
- | E329 - Conservant sintetic |
faina de grau | considerat sigur | - denumire : Lactat de magneziu |
- | E330 - Acidifiant si Gelificator natural |
cele mai multe sucuri care se afla in comert diferite dulciuri inghetata amestecuri pentru supa paine de secara marmelada biscuiti mustar (sub forma de arome) ciuperci conservate preparate preambalate din carne proaspata tocata |
considerat sigur anti-cancerigen |
- denumire : Acid citric C6H8O7 - pudra alba cristalizata - natural: afine, coacaze, agrise, sfecla, visine (alaturi de acidul malic), zmeura, fragi, capsuni - si in: vinificatie, industria berii, fabricarea sapunului concentratie mare: poate degrada si decolora parul exces: poate ataca smaltul dintilor |
- | E334 - Acidifiant natural |
- | considerat sigur | - denumire : Acid tartric |
- | E338 - Acidifiant natural |
+ preparatele din branza | moderat periculos Atentie ! doze mari: incetineste asimilarea calciului (marind riscul de osteoporoza), magneziului si fierului modificari gastrice/ tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale,...) |
- denumire : Acid fosforic H3PO4 |
- | E392 - Antioxidant natural |
Uleiuri (cu exceptia uleiurilor virgine si a uleiurilor de masline) si grasimi vegetale (continutul de acizi grasi polinesaturati este peste 15% g/g din totalul acizilor grasi): utilizare in produsele alimentare netratate termic uleiuri de peste si ulei de alge untura de porc, grasimi de vita, pasare, oaie si porc grasimi si uleiuri pentru fabricarea profesionala a produselor alimentare tratate termic gustari (pe baza de cereale, cartofi sau amidon) sosuri produse fine de panificatie suplimente alimentare produse deshidratare (supe, carne) produse din oua guma de mestecat lapte praf pentru distribuitoare automate mirodenii si condimente NUci procesate lapte pudra pentru fabricarea inghetatei |
moderat periculos |
- denumire : Extract de rozmarin - extractia frunzelor (Rosmarinus officinalis) prin intermediul unui sistem de solventi autorizat pentru alimente |
- | E406 - Gelifiant natural |
prepararea inghetatei, cremei, gemurilor, bomboanelor prepararea jeleurilor in industria de patiserie industria textila si farmaceutica |
moderat periculos - cantitate mare: este laxativ |
- denumire : Agar-agar (geloza) produs organic ce se intilneste intr-o serie de alge marine (agarofite) 70-80% polizaharide, 10-20% apa si 1,5-4% substante minerale putere de gelificare foarte mare |
- | E407 - Gelifiant natural |
alternativa vegetala la gelatina | foarte periculos potential cancerigen laxativ poate provoca ulcer poate provoca alergii |
- denumire : Caragenan familie de polizaharide ce sunt extrase din specia de alge rosii denumita Chondrus crispus |
- | E410 - Gelifiant natural |
bomboane siropuri esente unele produse cu faina sosuri sucuri de fructe substitut ciocolata-cafeina |
moderat periculos doze mari: actiune laxativa si/sau alergii |
- denumire : Guma de carruba (extras din semintele de Ceratonia siligna - 'roscove'). |
- | E411 - Agent ingrosare natural |
agent de ingrosare | moderat periculos concentratie ridicata: flatulenta si balonare |
- denumire : Guma de ovaz - polizaharid natural, obtinut din ovaz |
- | E412 - Agent ingrosare natural |
agent de ingrosare, emulsificator si stabilizator | moderat periculos poate provoca greata, meteorism si crampe; reduce nivelul colesterolului |
- denumire : Guma de guar obtinut din rasina de guar |
- | E413 - Agent ingrosare natural |
liant pentru culorile de apa industria alimentara-aditiv alimentar |
moderat periculos cantitati mari : laxativ, alergen, atacuri de astm, diaree, flatulenta, constipatie, ras |
- denumire : Tragacant - guma naturala obtinuta din latexul unor specii de plante din genul Astragalus |
- | E414 - Agent ingrosare natural |
diverse produse | moderat periculos - posibil alergen, calmeaza iritatiile mucoaselor |
Guma de acacia, - denumire : Guma arabica - derivat din seva de Acacia Sengal |
- | E415 - Agent ingrosare natural |
diverse produse | moderat periculos poate interfera cu absorbtia lipidelor si sarurilor minerale |
- denumire : Guma xantan Substanta de balast, favorizeaza digestia derivat din fermentarea de zahar de porumb cu o bacterie |
- | E415 - E419 - Agent ingrosare natural |
diverse produse | moderat periculos | - |
- | E420 - Indulcitor artificial/natural |
gumele de mestecat | moderat periculos poate avea un puternic efect laxativ, cauzand chiar si diaree |
- denumire : Sorbitol C6H14O6 persoane cu diabet : sorbitolul ca indulcitor (lent absorbit de organism si nu cauzeaza o creste brusca a glicemiei) NU ataca smaltul dentar DMZ 50 g/zi NU este admis in hrana sugarilor, copiilor mici si celor cu intoleranta la fructoza |
- | E421 - Indulcitor artificial |
produse cu continut redus in calorii | moderat periculos posibil alergen interzis in mancarea sugarilor (diaree si disfunctii renale) poate provoca greata, voma |
- denumire : manitol |
- | E422 - Idulcitor sintetic |
carnati branzeturi fructe uscate lichioruri si vodka |
considerat sigur cantitati mari: dureri de cap, sete, greata, nivel de zahar din sange ridicat |
- denumire : Glicerina protectie impotriva actiunii RUV asupra ADN |
- | E425 - E436 | - | moderat periculosi | - |
- | E426 - agent ingrosare, emulsificator |
lactate sosuri emulsionate produse de brutarie |
= | - - denumire : Hemiceluloza de soia - Pulbere fluida alba sau alb-galbuie poate contine si etanol sub forma de reziduu (<2 %) |
- | E427 - agent ingrosare (impreuna cu guma xantan) |
inghetate produse pe baza de lapte fermentat(cu exceptia produselor fermentate cu fermenti vii, nearomatizate, pe baza de lapte) Deserturi pe baza de produse lactate si produse similare umpluturi, invelisuri si glazuri pentru produse fine de panificatie si pentru deserturi Branza topita sosuri si sosuri pentru salate supe si supe clare deshidratate |
= | - - denumire : Guma cassia - extract din seminte de Cassia tora si Cassia obtusifoli (Leguminosae) - pulbere inodora, de culoare galben pal pana la alb-galbui |
- | E440 - Agent ingrosare artificial/natural |
baza pentru prepararea marmeladei, gemurilor si sosurilor | considerat inofensiv cantitatile mari: flatulenta si disconfort intestinal |
- denumire : Pectina favorizeaza digestia amestecare cu apa/prin fierbere: forma unei gelatine |
- | E441 - Agent ingrosare natural/artificial |
- | considerat inofensiv | - denumire : Gelatina |
- | E442 - Agent ingrosare artificial |
- | moderat periculos tulburari ale stomacului si intestinelor, crescand aciditatea gastrica |
- denumire : Fosfatide de amoniu - DMZ 6 g/zi |
- | E444 - Emulsificator artificial |
- | - | - denumire : Acetat izobutirat de zaharoza |
- | E445 - Emulsificator artificial |
- | - | - denumire : Esteri glicerici ai rasinilor de lemn |
- | E450 - Emulsificator artificial/natural |
produse fine de panificatie faina cu agenti de afanare sosuri deserturi biscuiti si pesmeti |
moderat periculos | - denumire : Difosfati(1-6) |
- | E451 - Emulsificator artificial/natural |
supe si ciorbe, ceai si infuzii de plante | moderat periculos | - denumire : Trifosfati |
- | E452 - Emulsificator artificial/natural |
guma de mestecat, cereale pentru micul dejun, snacks, surimi, paste din peste si crustacee, glazuri, produse de cofetarie, fidea, aluaturi, file de peste neprelucrat, refrigerat si congelat, produse din crustacee refrigerate si congelate | moderat periculos | - denumire : Polifosfati Consumul frecvent nu este recomandat . |
- | E460 - Agent antiaglomerant natural/artificial |
- | considerat inofensiv | - denumire : Celuloza |
- | E461 - E465 - Agenti antiaglomeranti |
- | moderat periculos | - denumire : - |
- | E466 - Agent antiaglomerant artificial |
umpluturi fibre dietetice |
periculos produce tulburari de tranzit intestinal, flatulenta, diaree si crampe abdominale, indigestie, voma, colici abdominale,...) la animale provoaca tumori |
- denumire : Carboximetilceluloza + gelifiant, agent de vascozitate si de intarire |
- | E500 - Agent antiafanare artificial |
considerat inofensiv agent de afanare (componenta a prafului de copt) alimentele de intarcare pentru sugari |
- | - denumire : Bicarbonatul de sodiu |
- | E501 - Agent antiaglomerant artificial |
produse pe baza de cacao si de ciocolata lapte deshidratat si partial deshidratat |
considerat inofensiv | - denumire : Carbonati de potasiu |
- | E511 - Potentiator de aroma si Agent antiaglomerant |
- | considerat inofensiv | - denumire : Clorura de magneziu MgCl2 |
- | E512 - Antioxidant sintetic |
conserve de legume albe | moderat periculos poate da gust metalic poate provoca stari de greata |
- denumire : Clorura stanoasa |
- | E525 - Acidifiant sintetic |
creste aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru alimentele de intarcare pentru sugari produsele pe baza de cacao si de ciocolata |
moderat periculos | - denumire : Hidroxid de potasiu (potasa caustica) |
- | E526 | - | considerat inofensiv | - denumire : Hidroxid de calciu |
- | E527 | - | moderat periculos | - denumire : Hidroxid de amoniu (Amoniac) |
- | E528 | - | moderat periculos | - denumire : Hidroxid de magneziu |
- | E529 | - | considerat inofensiv | - denumire : Oxid de calciu (Var) |
- | E530 | - | moderat periculos | - denumire : Oxid de magneziu |
- | E535 - E536 Emulgator, stabilizator, artificial, diverse utilizari |
sare (si substituentii) suplimente alimentare dietetice alimente sub forma de tablete pastile, drajeuri branza tare si branza prelucrata taiata felii guma de mestecat orez carnati jeleuri 536 : cleierea albastra a vinurilor |
reduce transportul de oxigen de catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap, ameteala | - denumire : Ferocianura de sodiu (K) |
- | E538 - Stabilizator artificial |
- | - | - denumire : Ferocianura de calciu |
- | E541 - Emulsificator artificial |
indeosebi produse fine de brutarie | periculos incarcarea organismului cu aluminiu interzis bolanvilor de rinichi, osteoporoza, cardiovascularilor, Parkinson, Alzheimer |
- denumire : Fosfat de aluminiu sodic |
- | E551 - Emulsificator artificial |
- | moderat periculos alergii cu manifestare dermatologica |
- denumire : Silicat de calciu |
- | E553 - Emulsificator natural |
ciocolata, orez glasat, unele dulciuri | periculos E553b : potential cancerigen gastric |
- denumire : Silicati de magneziu E-553b - - denumire : TALC potential cancerigen de evitat; interzis in unele tari |
- | E554 - Stabilizator artificial |
sare inlocuitori de lapte si faina |
periculos NU este recomandat bolnavilor de rinichi, Parkinson, Alzheimer, femeilor insarcinate |
- denumire : Silicat alumino sodic |
- | E555 - Stabilizator artificial |
sare, lapte praf si faina | moderat periculos |
- denumire : Silicat alumino potasic |
- | E556 - Stabilizator natural |
laptele praf | moderat periculos | - denumire : Silicat alumino-calcic |
- | E559 - Stabilizator natural |
limpezirea vinului | moderat periculos NU este recomandat bolnavilor de rinichi, Parkinson, Alzheimer |
- denumire : Silicat de aluminiu (Caolin) |
- | E570 - Emulsificator natural |
- | - | - denumire : Acid stearic |
- | E572 - Conservant natural |
- | considerat inofensiv | - denumire : Stearat de magneziu |
- | E574 - Stabilizator artificial |
- | moderat periculos potential laxativ |
- denumire : Acid gluconic - DMZ 20 g |
- | E575 - E578 - Stabilizator artificial |
- | moderat periculos potential laxativ |
- denumire : Derivati ai acidului gluconic - DMZ 20 g |
- | E579 - Stabilizator artificial |
innegrirea (oxidarea) artificiala a maslinelor supliment de fier |
moderat periculos |
- denumire : Gluconat de fier supliment de fier |
- | E585 - Stabilizator natural |
- | moderat periculos | - denumire : Lactat feros |
- | E620 - Potentiator de aroma artificial |
substitut al sarii | periculos ar putea cauza probleme similare cu MSG (621) stimuleaza apetitul poate provoca dupa consum, ameteala, greturi, dureri de cap, palpitatii neurotoxic |
- denumire : Acid glutamic copiii nu trebuie sa-l consume ! |
- | E621 - Potentiator de aroma sintetic/natural |
fast-food
amestecurile de condimente si mirodenii (tip Vegeta) supele la plic mezeluri unele tipuri de brinza topita legumele conservate tonul conservat sosurile multe alimente congelate |
foarte periculos stimuleaza puternic apetitul (adictivitate) dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila neurotoxic (compusii de transformare metabolica: maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson) |
- denumire : Glutamat monosodic substitut al sarii NU este admis in produsele pentru copii, femeile insarcinate, hipoglicemici, batrani, cardiaci, astmatici |
- | E622 - Potentiator de aroma artificial |
produsele tipice: cele cu sare saraca in sodiu | periculos greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale |
- denumire : Glutamat monopotasic |
- | E623 - Potentiator de aroma artificial |
- | moderat periculos - inlocuitor de sare |
- denumire : Diglutamat de calciu |
- | E624 - Potentiator de aroma si gust artificial |
- | moderat periculos - inlocuitor de sare |
- denumire : Glutamat de monoamoniu |
- | E625 - Potentiator de aroma si gust artificial/natural |
inlocuitor de sare | moderat periculos | - denumire : Diglutamat de magneziu |
- | E626 - Potentiator de aroma si gust artificial/natural |
- | moderat periculos poate provoca guta |
- denumire : Acid guanilic date insuficiente |
- | E627 - Potentiator de aroma si gust artificial |
- | moderat periculos poate provoca guta NU este permis in alimentele pentru sugari si copii mici |
- denumire : Guanilat disodic date insuficiente |
- | E628 - Potentiator de aroma si gust artificial/natural |
- | moderat periculos |
- denumire : Guanilat dipotasic date insuficiente |
- | E629 - Potentiator de aroma si gust artificial/natural |
- | moderat periculos poate provoca guta |
- denumire : Guanilat de calciu date insuficiente |
- | E630 - Potentiator de aroma si gust artificial/natural |
- | moderat periculos |
- denumire : Acid inozinic predominant impreuna cu glutamatul monosodic (E621) date insuficiente |
- | E631 - Potentiator de aroma si gust artificial/natural |
- | periculos poate provoca guta NU este permis in alimentele pentru sugari si copii mici |
- denumire : Inozinat disodic date insuficiente |
- | E632 - Potentiator de aroma si gust artificial/natural |
- | - | - denumire : Inozinat dipotasic date insuficiente |
- | E633 - Potentiator de aroma si gust artificial/natural |
- | moderat periculos poate provoca guta |
- denumire : Inozinat de calciu date insuficiente |
- | E634 - Potentiator de aroma si gust artificial |
- | - | - denumire : 5'-ribonucleotide de calciu date insuficiente |
- | E635 - Potentiator de aroma si gust artificial |
cartofii prajiti cu arome (chips-uri) taitei instant placintele |
periculos utilizate impreuna cu glutamatul monosodic (E621) urticarii (pana la 30 de ore dupa ingestie) eczeme (usoare pana la dramatice) reactie dependenta de doza |
5'-ribonucleotide disodice interzis in unele tari date insuficiente |
- | E900 - Antispumant artificial |
- | periculos | - denumire : Silicon |
- | E901 - Agent de glazurare natural |
- fructe | considerat sigur uneori : alergii persoanelor sensibile |
- denumire : Ceara de albine galbena - se obtine din fagurii de miere - contine: palmitat de miricil, acid cerotic, acid melisic, alcool cerilic, hidrocarburi alifatice |
- | E902 - Agent de glazurare natural |
ceruirea fructelor | moderat periculos | - denumire : Ceara candelilla |
- | E903 - Agent de glazurare natural |
- ceruirea fructelor | periculos poate fi cancerigen uneori : alergii persoanelor sensibile |
- denumire : Ceara carnauba - contine: cerotat de miricil, cerotat de melisil, acid carnaubic, acid cerotic, alcool cerilic, alcool acrilic, rezine, hidrocarburi, apa, substante minerale - nu se digera |
- | E904 - Agent de glazurare natural |
- | considerat inofensiv ocazional: iritatii ale pielii |
- denumire : Selac se obtine din specii de insecte |
- | E905 - Agent de glazurare |
dulciuri procesarea drojdiei comprimate vitamine fructe uscate produse de patiserie colagen |
periculos ar putea exista o legatura cu cancerul de colon poate inhiba absorbtia grasimilor si a vitaminelor solubile laxativ usor |
- denumire : Parafine |
- | E907 - Agent de glazurare |
- | periculos a se evita, interzis in unele tari |
- denumire : Rafinat ceara microcristalina |
- | E912 - Agent de glazurare natural |
tratarea suprafetei fructelor citrice sau a legumelor si fructelor exotice | periculos posibile reactii adverse la om NU SE RECOMANDA CONSUMUL COJILOR LEGUMELOR SI FRUCTELOR TRATATE ! |
Esteri ai acidului montanic (ceara vegetala) date insuficiente |
- | E914 - Agent de glazurare artificial |
glazurarea suprafetei fructelor citrice | foarte periculos NU SE RECOMANDA CONSUMUL COJILOR LEGUMELOR SI FRUCTELOR TRATATE ! |
- denumire : Ceara de polietilena oxidata |
agent de glazurare pentru produse de cofetarie (inclusiv ciocolata), produse fine de panificatie de dimensiuni mici in strat de ciocolata, snacks, fructe in coaja (citrice, pepeni, mere si pere proaspete - numai tratament superficial) , boabe de cafea suplimente alimentare dietetice . |
||||
- | E920 - agent de afanare si potentiator de aroma- |
- Biscuiti pentru sugari si copii de varsta mica | considerat inofensiv posibile efecte secundare: efect neurotoxic |
- denumire : L-cisteina - aminoacid natural sau obtinut prin biosinteza - concentratie max. : 1 g/kg |
- | E924 - Agent de oxidare artificial |
- ameliorator faina: consolidare aluat si crestere mai mare... | foarte periculos si cancerigen ...daca se adauga prea mult sau painea nu este coapta suficient |
- denumire : Bromatul de potasiu (KBrO3) - interzis: Europa, UK (1990), Canada (1994), majoritatea celorlalte tari, Sri Lanka (2001), China (2005), Nigeria, Brazilia, Peru |
- | E927b - Stabilizator artificial |
exclusiv pentru guma de mestecat fara adaos de zahar | moderat periculos potential alergen | carbamida, - denumire : Uree stabilizator amoniac + acid carbonic |
- | E950 - Indulcitor sintetic |
guma de mestecat; produsele de patiserie, dulciurile pe baza de gelatina; sucurile dietetice |
moderat periculos induce stres metabolic NU se recomanda in curele de slabire, copiilor, femeilor gravide si care alapteaza, suferinzilor (cu exceptia diabeticilor, batranilor, persoane sanatoase) posibil carcinogen |
- denumire : Acesulfam k, acesulfam potasiu (C4H4NO4SK) - de 130 - 200 de ori mai dulce decar zaharul - DZA 15 mg/kg corp |
- | E951 - Indulcitor artificial |
guma de mestecat; produse zaharoase; bauturi racoritoare. |
foarte periculos si cancerigen sursa a peste 70 de tipuri de boli declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor si diabetului |
- denumire : Aspartam C14H18N2O5 metabolizare in organism > se descompune in: fenilalanina (~50%), care are efecte neurotoxice si poate produce fenilcetonurie si stari de apoplexie; dicetopiperazina, care are potential cancerigen la nivelul creierului; acid aspartic (~40%), care afecteaza procesul de dezvoltare a creierului si functiile acestuia si metanol (~10%), care inhiba metabolismul oxigenului, produce orbire si a carui produsi secundari au efecte teratogene (pot produce mutatii genetice) de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharoza |
- | E952 - Indulcitor artificial |
guma de mestecat produse zaharoase bauturi racoritoare |
foarte periculos si cancerigen produce cancer (grupa 3..) si afecteaza glandele genitale masculine (testiculele) |
- denumire : Acid ciclamic C6H12NNaO3S (si sarurile sale de Na si Ca : ciclamat de sodiu, ciclamat de calciu) interzis in SUA si UK de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza de obicei folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina DZA 11 mg/kg gust remanent amar-metalic persistent |
- | E953 - Indulcitor artificial |
ciocolata dietetica | periculos riscul unor neplaceri gastrice (flatulenta si diaree) interzis diabeticilor si copiilor |
- denumire : Isomalt DZA 20 - 30 g: 50 g/zi-adulti (1/2 ciocolata dietetica), 25 g/zi-copii |
- | E954 - Indulcitor artificial |
diverse produse alimentare | foarte periculos si cancerigen grupa 2B ca agent cancerigen posibil la om perturba coagularea a sangelui, glicemia si functiile digestive |
- denumire : Zaharina C7H5NO7S (si sarurile sale de Na, K si Ca) DZA 2,5 mg/kg de aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza NU este metabolizat in organism(eliminat pe cale urinara) inlocuitor al zaharului in alimentatia bolnavilor de diabet gust remanent amar sau metalic (ce poate fi corectat cu alti edulcoranti - ex. E951, derivatii E952) |
- | E955 - Indulcitor artificial |
sucuri prajituri deserturi bauturi spirtoase si bere (cu sau fara alcool) |
foarte periculos si cancerigen afecteaza timusul ; scade fertilitatea ; efecte neurotoxice ; consumul ridicat de sucraloza > atacuri de panica . |
- denumire : Sucraloza C12H19Cl3O8 de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharoza DMA 15 mg/ kg corp C12H19Cl3O8 - triclorogalactosucroza - zahar+trei atomi de clorina pudra cristalina de culoare alba-alburie, inodora |
Profesorul doctor Gheorhe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare: "efectele asupra timusului sint foarte puternice, acesta fiind dirijorul sistemului imunitar. Daca acesta nu functioneaza la parametri normali, in scurt timp consumatorul de sucraloza va ajunge la boli grave, precum cancerul." !!! "folosirea pe termen lung a sucralozei contribuie in mod serios la probleme cronice dermatologice si neurologice" ataca mai ales: ficatul, rinichii, timusul ("dispecerul" sistemului imunitar) si fetusul-la femeile insarcinate |
||||
- | E957 - Indulcitor natural |
indulcirea vinurilor paine fructe |
considerat sigur | - denumire : Taumatina de aproximativ 2000-3000 de ori mai dulce decat zaharoza pudra de culoarea smantanii, inodora, cu gust dulce intens |
- | E961 - potentiator de aroma sintetic |
Ape aromatizate Bauturi pe baza de lapte si produse derivate gustari sarate si uscate Produse de cofetarie pe baza de amidon Dropsuri pentru improspatarea respiratiei, fara adaos de zahar Guma de mestecat cu adaos de zahar Gemuri, jeleuri si marmelade cu valoare energetica redusa Sosuri Suplimente alimentare |
- | - denumire : Neotam Pulbere alba spre alburie Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-aspartil]-L-fenilalaninei Formula chimica : C20H30N2O5 N-[ (3,3-dimetilbutil)-L- -aspartil]-L-fenilalanina : <1,5%; Plumb : <1 mg/kg |
- | E962 - Indulcitor artificial |
- | foarte periculos si cancerigen | - denumire : Sare de aspartam-acesulfam C18H23O9N3S de aproximativ 350 de ori mai dulce decat zaharoza pudra cristalina, alba, inodora |
- | E965 - Indulcitor artificial |
gumele de mestecat prepararea ciocolatei prajiturile dietetice pentru fructele uscate inlocuitor al zaharului. |
periculos si cancerigen poate avea efecte laxative |
- denumire : Maltitol doza zilnica : 30 g-adulti, 20 g-copii. |
- | E967 - Indulcitor artificial |
alimente pentru diabetici preventia cariei dentare |
periculos poate produce balonari si diaree |
- denumire : Xilitol aproximativ la fel de dulce ca zaharoza; doua treimi din energia obtinuta de la aceeasi cantitate de zaharoza dzr : 50 g/zi natura: in prune, fragi, conopida |
- | E999 - Agent de afanare natural |
folosit in bere si sifon | moderat periculos | - denumire : - - agent de spumare, emulsificator - reduce grasimea excesiva din piele |
- | E1520 - Agent de ingrosare |
esente, bauturi alcoolice | periculos nociv pentru sistemul nervos si sistemul cardiac |
- denumire : Propilen glicol |
WEBOGRAFIE: controleuri.ro, foodreactions.org, ivy-rose.co.uk, ukfoodguide.net, food-info.net, slabute.ro, jtbaker.com, ecomagazin.ro, 9am.ro, romedic.ro |