Euri

Eurile din alimentatia noastra: artificial, periculos, foarte periculos, cancerigen

Poftiti la masa ! Din meniu: Coloranti, Conservanti, Antioxidanti, Corectori aciditate, Emulgatori, Stabilizatori, Agenti ingrosare, Agenti afanare, Indulcitori, Agenti antiaglomeranti, Potentatori de aroma... Pofta buna !
social >

Eurile - categorii, unde se gasesc, efecte, alte detalii

nr. crt. Eul
unde se gaseste
Efecte
alte detalii (denumire standard etc)
- E100
- colorant natural
= margarina,
= gemuri, jeleuri, marmelade, preparate similare din fructe (inclusiv produse cu continut scazut de calorii),
= carnati, pateu, aspic, granule / fulgi de cartofi uscati, mustar
considerat sigur
= potential alergic
= favorizeaza secretia biliara, hepatoprotector
Curcumina
-Un colorant natural (galben-portocaliu)
-extras din radacina si tulpina de sofran indian ('precursor' pentru curry)
- E101
- colorant natural/artificial
= drojdii
= sosuri
= branza topita
= alimentele cu adaos de vitamine, cum ar fi painea
considerat sigur
Riboflavina; complexul Vitamina B2
= pudra galben-oranj solubila in alcool etilic dar insolubila in ulei
= dzn 2 -5 mg
- E102
- Colorant artificial (galben-orange)
= dulciuri (budinci, inghetate, dropsuri)
= bauturi,
= mustar, supe instant,
= gemuri, cereale, snacks-uri,
= sapunuri, creme de fata, creioane dermatograf sau produse pentru coafura,
= medicamente
foarte periculos si cancerigen
= (tumori tiroidiene)
= poate provoca mutatii cromozomiale
= determina deficiente in vitamina B6 si zinc
= alergii, astm, ADHD .
Tartrazina
- foarte solubila in apa
= DZA - 7,5 mg/kg
- E103
- Colorant artificial (galben)
= bauturi
= dulciuri, gemuri
= cereale, snack-uri
= conserve de peste
= supe ambalate
considerat sigur Alkanina
= inhibitor pentru microbi (Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis)
= efect cicatrizant si antitumoral
- E104
- Colorant artificial (galben)
= rujuri, produse pentru par, parfumuri;
= o larga gama de medicamente;
= inghetate, dropsuri, prafuri de budinca
periculos
= potential alergic
= astmogen
= sindromul ADHD
Galben de chinolina
- derivat sulfonat a acidului disulfonic
- DMZ : 10 mg/kg
= interzis celor cu sensibilitate la aspirina
- interzis in S.U.A si Norvegia
- E110
- Colorant artificial (galben amurg, galben portocaliu)
= cereale
= produse de patiserie
= dulciuri
= snacks-uri
= inghetata
= bauturi
= conserve de peste
= medicamente
foarte periculos si cancerigen
= urticarie, rinita (nas infundat), congestie nazala, alergii, hiperactivitate, tumori renale, anomalii cromozomiale, dureri abdominale, greata si varsaturi, indigestie
Galben apus de soare FCF
- foarte solubil in apa;
= copiii: cei mai afectati (in timp, declanseaza sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare-ADHD, mai ales in combinatie cu conservantul E211-benzoat de sodiu);
= interzis in Finlanda si Norvegia
= DMZ 2,5 mg/kg corp
- E120
- colorant natural (rosu)
= iaurturile si sucurile de fructe (in special varietatile care necesita o culoare rubinie - visine, cirese, capsuni etc)
= conserve si pateuri de culoare rosu/roz
periculos
= alergii, rinite, astm, eruptii cutanate,
= ADHD,
= acutizarea bolilor Alzheimer si Parkinson.
Cochineal (Acid carminic, carmin, carmaz);
- pigment rosu-intens extras din femela cosenilei, o insecta exotica din Mexic
- E122
- colorant sintetic (rosu)
= bauturi nealcoolice si alcoolice
= fructe si legume confiate,
= produse de cofetarie/patiserie si brutarie
= branza topita aromata, produse lactate aromate
= sosuri
= condimente (curry praf), mustar
= crustacee, substituenti de somon, surimi, icre de peste, peste afumat
= snacks (pe baza de cereale sau amidon, expandate, extrudate)
= preparate pentru controlul greutatii, suplimente alimentare
= supe
= vinuri si vinuri din fructe (cidru) linistite si spumante
periculos
= potential cancerigen
= astmogen
= ADHD
Azorubin, carmoizina
- interzis in Canada, Japonia, Norvegia, SUA si Suedia
- E123
- colorant sintetic (rosu)
= vinuri aperitive;
= bauturi spirtoase (pana la o tarie de 15%vol.)
= icre
= supa-praf
= gem
= inghetata
= sos instant
foarte periculos si cancerigen
- eczeme, astm, hiperactivitate, sindrom ADHD (potential infractional), defecte neonatale, moarte fetala, cancere
Amarant
- DZA = 0,5 mg / kg
- E124
- colorant sintetic (rosu)
=dulciuri, jeleuri, deserturi, fructe si conserve din fructe, prajituri, produse de patiserie, supe instant, bauturi racoritoare, bauturi la doza, etc = cancerigen
= alergogen (aspirina)
= ADHD (simptomele se agraveaza atunci cand E124 este combinat cu bezoatul de sodiu E211)
Rosu cochineal A (ponceau 4R)
- foarte nociv pentru copii, alergicii la aspirina si astmaticii,
- interzis in tari precum SUA, Norvegia, Finlanda dar inca folosit pe scara larga in restul UE
= DMA : 4 mg/kg corp
- E127
- colorant sintetic (rosu)
= compoturi, cirese confiate
= alte alimente: bauturi alcoolice, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
= foarte periculos si cancerigen (tiroida)
= mutatii genetice
= alergen
Eritrozina (colorant rosu)
- E128
- colorant sintetic (rosu)
= hamburgeri si salam-chorizo
= patiserie/cofetarie
= sunca "prosciutto"
= unele sortimente de gemuri ieftine
foarte periculos si cancerigen
- poate intensifica simptomele astmului
- tulburari metabolice persoanelor care nu tolereaza aspirina
- posibil mutagenic
- potential anemii
Rosu 2G;
= obtinerea unei culori cat mai apetisante a burgerilor si carnatilor;
= folosit in principal pentru produsele din carne vandute la un pret mai mic al pietei, in special cand exista mai putin de suta la suta continut de carne;
= Comisia Europeana suspenda (2007) utilizarea acestuia in alimentatia umana, introducerea acestuia pe piata si importul de produse care contin acest colorant
- DMZ : 0.1 mg/kg
- E129
- conservant artificial
- periculos
= potential cancerigen
= potential alergogen
= potential ADHD...
Rosu allura AC; interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Elvetia si Suedia. Este permis in SUA si UE.
- E131
- colorant sintetic (albastru)
= dulciuri - bombonerie, cofetarie, inghetate, sucuri foarte periculos si cancerigen
= reactii alergice, ameteli, hipotensiune arteriala, tremur al corpului, probleme de respiratie;
= sensibilitate excesiva => soc anafilactic
- albastru patent V;
- consum ridicat > sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentare (ADHD) la copii;
- DZA 15 mg/kg corp (adulti);
- interzis in Australia, SUA si Norvegia .
- E132
- colorant sintetic (albastru)
= carne (sunca, salamuri)
= dulciuri
= lichioruri
= inghetata
= produse de patiserie, biscuiti
periculos si cancerigen (tumori cerebrale)
= greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, alergen
= posibil potential mutagenic
Indigotina, indigo carmin (colorant)
- E133
- colorant sintetic (albastru)
= produsele cosmetice
= inghetata si alte cateva produse alimentare
periculos
- ADHD, alergenic (bronhoconstrictie)
- distrugeri cromozomiale atunci cand este combinat cu E127 si E132
albastru briliant FCF
DZM 12,5 mg/kg corp
- E140 - Exces => fotosensibilitate Clorofila
- E142
- Colorant sintetic (verde)
= conserve de mazare
= jeleu
= sos de menta
foarte periculos si cancerigen
= astm, ADHD, anemii
= posibil mutagenic
verde acid briliant (verde S)
DMZ 5 mg/kg corp
- interzis in Suedia, Norvegia si S.U.A
- E150a (caramel simplu)
= E150b (caramel de sulfit caustic)
= E150c (caramel de amoniu)
= E150d (caramel de sulfit de amoniu)
= paine din malt;
= bere neagra, otet balsamic (de Modena), whiskey, vinuri licoroase;
= legume in otet, saramura sau ulei (cu exceptia maslinelor);
= gemuri, jeleuri, marmelade;
= carnati, pateu, aspic
periculos CARAMEL; produsele de culoare maro mai mult sau mai putin intens, care sunt destinate pentru colorare
- E151
- colorant sintetic (negru)
= domeniu de produse larg periculos
= alergogen, ADHD
= poate intensifica simptomele astmului
Negru Brilliant
- interzis in Danemarca, Australia, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia
- permis in Romania
- E153
- colorant natural (negru)
= domeniu de produse larg modificari gastrice -
- E160a (beta-caroten, amestec de caroteni), E160c (extract de ardei iute, capsantin, capsorubin), E162 (rosu din sfecla rosie, betanina) = E-160a: bauturi racoritoare, margarina, unt, iaurt - E160c-Colorant natural rosu inchis, utilizat in egala masura si ca aromatizant
- E200
- conservant artificial
= iaurtul si alte produse lactate fermentate;
= salate de fructe, limonada, branza, paine de secara, prajituri si produse de panificatie, pizza, fructe de mare, suc de lamaie, cidru, supe
moderat periculos
= alergii, boli ale pielii
= distruge vitamina B12
Acid sorbic;
impiedica formarea de mucegaiuri si drojdii, nefiind eficient impotriva bacteriilor
- DZA 25 mg/kg
- E201
- conservant artificial
- moderat periculos
= alergii, boli ale pielii
= distruge vitamina B12
Sorbat de sodiu
= DZA 25 mg/kg
- E202
- conservant sintetic
= conservant pentru prunele uscate moderat periculos
= alergii
Sorbat de potasiu
= DZA 25 mg/kg
- E210
- conservant sintetic
= bauturi alcoolice
= produse de brutarie
= branzeturi
= condimente
= dulciuri
= medicamente
foarte periculos si cancerigen
- periculos pentru persoanele astmatice, alergice sau cu eczeme
Acid benzoic
- obtinut chimic din toluen
- DMZ 5 mg/kg
= DZA 0.7 mg/kg de corp
- E211
- conservant sintetic
= dressing-urile pentru salate;
= bauturi carbogazoase cu arome de citrice, sucuri de fructe citrice;
=gemuri;
= muraturi si condimente;
= apa de gura pe baza de alcool.
foarte periculos si cancerigen
= neurotoxic, ADHD
= deficienta de concentrare .
Benzoat de sodiu;
- conservant impotriva drojdiilor si bacteriilor
- DZA 5 mg/Kg corp
E211
In combinatie cu acidul ascorbic (vitamina C, E300), benzoatul de sodiu si benzoatul de potasiu (E212) pot forma benzen, un cunoscut cancerigen. Factori ca temperaturile ridicate, lumina, si timpul petrecut pe raft pot stimula formarea benzenului.
Ca urmare a ingrijorarii crescande a consumatorilor, in ce priveste relatia dintre E211 si hiperactivitatea si deficitul de atentie la copii (ADHD) si modificarea unor parti din ADN, compania Coca-Cola a hotarat sa retraga treptat E211 din produsele sale — imediat ce va descoperi o alternativa satisfacatoare
- E212 =E211 foarte periculos si cancerigen
= neuro-toxic
benzoat de potasiu; in UE nu este recomandata folosirea acestuia pentru produsele destinate consumului de catre copii
- E213
- conservant sintetic
=E211 foarte periculos si cancerigen -
- E214
- conservant sintetic
= produsele preambalate
= gama variata de produse dermato-cosmetice .
foarte periculos si cancerigen
= atrofiaza simtul gustului;
= periculos pentru persoanele sensibile sau astmatice;
= creste riscul de aparitie al cancerului mamar;
= altereaza functia reproductiva a masculilor
Etil paraben (P-hidroxibenzoat de etil);
= DMZ 10 mg/kg
- E215
- conservant sintetic
- foarte periculos si cancerigen Derivat sodic al esterului etilic al acidului p-hidroxibenzoic
- E216
- conservant sintetic
- foarte periculos si cancerigen
= posibil: efecte asupra hormonilor sexuali si a organelor de reproducere masculine
P-hidroxibenzoat de propil, propil paraben
- E217
- conservant sintetic
- gama larga de produse alimentare si cosmetice foarte periculos si cancerigen Derivat sodic al esterului propilic al acidului p-hidroxibenzoic
- DMZ 10 mg/kg
- E218
- conservant sintetic
- foarte periculos si cancerigen P-hidroxibenzoat de metil, metil paraben
= DMZ 10 mg/kg
- E219
- conservant sintetic
= gama variata de produse acide sau usor acide (inghetata, produse de patiserie etc)
= medicamente
= produse cosmetice
foarte periculos si cancerigen Sodiu, p-hidroxibenzoat de metil
- Derivat sodic al esterului metilic al acidului p-hidroxibenzoic
= DMZ 5 mg/kg
''FAMILIA'' E214-E219
= sursa naturala a benzoatilor : ciuperci, scortitoara, cuisoare si cateva produse lactate (rezultat al fermentatiei bacteriene).
= conservanti impotriva drojdiilor si mucegaiurilor
= In directiva 2006/52/CE se mentioneaza ca este necesar sa se interzica utilizarea p-hidroxibenzoatilor (PHB), denumiti si parabeni, in suplimentele alimentare lichide
= Deoarece parabenii sunt utilizati intr-o gama variata de produse dermato-cosmetice in zona axilara si mamara s-a sugerat ca frecventa aplicare a acestora ar influenta dezvolarea cancerului mamar .
- E220
- conservant sintetic/natural
= fructele uscate, in special caise;
= aproape toate vinurile comerciale ca antiseptic si antioxidant (pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si oxidarea - pastrarea gustului, parfumului si culoarii originale) .
moderat periculos
= incetineste asimilarea vitaminei B1
= bronsita, conjunctivita, emfizem, afectiuni cardiovasculare, afectiuni renale
= dureri de cap, ameteli, afectiuni intestinale
= produce ''astmul de sulfit''
Dioxid de sulf
= DZA 0,7 mg/kg corp
E220 - dioxidul de sulf
Responsabil pentru cuvintele "contine sulfiti" ce se regasesc pe etichetele sticlelor de vin.
Dupa legislatia UE si SUA, vinurile cu o concentratie de dioxid de sulf mai mica de 10 ppm nu trebuie sa aiba inscriptionate cele doua cuvinte
- E221
- conservant sintetic
= bere
= paine
= produse de galbenus de ou caramel
= salate
= previne decolorarea in fructe uscate
periculos
- amestecarea cu alcool creste simptomele mahmurelii
- irita mucoasa stomacului, ca urmare a eliberarii de acid sulfuros
- distruge vitamina B1 din continutul alimentelor
Sulfit de sodiu
- E222 = conservele de fructe periculos sulfit acid de sodiu (bisulfit de sodiu)
= Previne oxidarea si distruge microbii
= DZA 0,7 mg/kg de corp
- E223
- conservant sintetic
= conservant alimentar antimicrobian si agent de albire in produsele alimentare
= legume (in special congelate)
= fructe uscate
= sucuri de fructe
= muraturi
= fructe de mare congelate
periculos
= poate reduce continutul de vitamine din produse
= contraindicat persoanelor cu astm
= greu de metabolizat
= produce insuficienta renala
Metabilsufit de sodiu (disulfit de sodiu)
- E224
- conservant sintetic
= vin
= legume congelate
= crustacee
= suc de fructe
= muraturi
periculos
= irita pielea, ochii si sistemul respirator
= atenueaza simptomele mahmurelii ?!
Metabisulfit de potasiu K2S2O5
- E226
- conservant sintetic
- agent de albire in productia de zahar, agent de intarire si dezinfectant
= conserve/sucuri din fructe
= fructe
= muraturi
= cidru, vin
= legume
periculos
- modificari gastrice
Sulfit de calciu
= DZA 0,7 mg/kg corp
- E230
- conservant sintetic (pesticid)
= prelungirea duratei de valabilitate
= tratarea de suprafata a cojii citricelor
= portocale, grapefruit si lamai
foarte periculos si cancerigen
= intoxicatii, alergii, cresterea riscului de cancer (ficat)
= tulburari hormonale
= deteriorarea nervilor periferici si centrali
= iritant
= dureri de cap si tulburari ale pielii
Bifenil
- previne cresterea mucegaiului Penicillium
- INTERZIS in U.E. din anul 2004
- E231
- conservant sintetic
= ananas, prune, nectarine, cartofi dulci, cirese, mere, pere
= tomate
periculos
= <&gt; 230
Ortofenilfenol
- E232
- conservant sintetic (pesticid antifungic, antibacterian)
= portocale, lamai si grapefruit
= dezinfectant pentru cutiile de seminte
= sterilizarea echipamentelor medicale
periculos
= iritatii severe ochi
= provoaca iritarea pielii
Ortofenilfenol de sodiu
folosit in principal pentru scopuri agricole
- E233
- conservant sintetic
= ciuperci
= pere, banane, portocale
= cartofi
= carne
= lapte
moderat periculos
= ca efect secundare in tratamentele medicale : simptome de greata, varsaturi, vertij, diaree ai chiar anorexie
Tiabendazol
- E234
- conservant sintetic/natural (previne fermentarea)
= bere
= pasta de tomate
= conserve din fructe
= produse de branza procesate
moderat periculos Nizina
- E235
- conservant natural (antifungic)
= carne
= branzeturi
moderat periculos
- poate provoca greata, varsaturi, anorexie sau iritarea pielii
Natamicina
- E237
- substanta-suport sintetica
= sucuri de fructe, bauturi nealcoolice
= vegetale conservate
moderat Periculos Formiat de sodiu
= DZA 3 mg/kg corp
- E238
- substanta-suport sintetica
<&gt; 237 - DZA 3 mg/kg corp
- E239
- conservant sintetic (antifungic, antibacterian)
= caviar, hering, peste conservat
= branza, etc.
foarte periculos si cancerigen
- dureri de stomac cu ingestie pe termen lung
- irita pielea si agraveaza astmul
- dureri de cap
- bronsita
Hexametilen tetramina
DZA 0,15 mg/kg corp
- E240 - - Formaldehida
- E241 - - Guma guaiac
- E242
- conservant sintetic
= bauturi din fructe
= vin
= bauturi sportive
- Dicarbonat de dimetil
- alternativa la dioxidul de sulf
- E249
- conservant sintetic
= produse din carne uscata, sarata, netratata termic
= legume radacinoase
= peste
foarte periculos
= stomac : poate forma nitrozamine, care sunt considerate a fi cancerigene
= afecteaza glandele suprarenale
= afectiuni ale glandei tiroide, perturband metabolismul iodului
= hipoxie celulara, cefalee, cianoze, hipertensiune, alergii, urticarie
= concentratie mare : poate reactiona cu hemoglobina
Nitrit de potasiu KNO2
- pulbere alba - DZA 0,06-0,1mg/Kg corp
- nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici !
- de asemeni: fixator de culoare
- E250
- conservant sintetic
= carne (pastrama, sunca etc.)
= legume radacinoase
= peste
periculos si potential cancerigen (precursor al nitrozaminelor)
- pastreaza culoarea rosiatica a carnii
- previne dezvoltarea bacteriilor producatoare de toxina botulinica
Nitrit de sodiu NaNO2
- DZA 0,06-0,1 mg/Kg corp
- eficient la inhibarea bacteriei, Clostridium botulinum
- NU este permis in produsele destinate alimentatiei copiilor sub 6 luni !
- dilatarea vaselor de sange: potential pozitiv in medicina (atacuri de inima, hipertensiune pulmonara, siclemie)
E250 - nitrit de sodiu
Principala ingrijorare legata de nitritul de sodiu este formarea nitrozaminelor &mdash; considerate cancerigene-atunci cand produsele de carne care contin E249 sau E250 sunt expuse la temperaturi inalte (prin prajire sau la gratar).
Acidul ascorbic (vitamina C, E300) sau acidul eritrobic (E315) impiedica formarea de nitrozamine, si de aceea sunt utilizati impreuna cu nitritul de sodiu.
- E251
- conservant sintetic
= produsele din carne sarata, inclusiv in conservele de carne
= branza(tare, semitare, semimoale)
= hering sau sprot marinat
= carne
= pizza
= legume radacina
periculos
= nociv cand este combinat cu antioxidantii din fructe: iritant pentru piele, ochi si sistemul respirator
Nitrat de sodiu NaNO3
- DZA 5,0 mg/Kg corp
- E252
- conservant sintetic
= carne si preparate din carne
= peste
= branza
= pizza
= legume radacinoase
moderat periculos Nitrat de potasiu KNO3
- natura: minerale si aproape toate vegetalele
- E260
- acidifiant natural/sintetic
= maioneza (inactiveaza Salmonella)
= alte produse acide
considerat inofensiv
- concentratii mari: poate produce leziuni ale tesuturilor corpului
Acidul acetic (etanoic) C2H4O2
- E261
- acidifiant natural/sintetic
= diverse produse
= alte produse acide
= preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat inofensiv
- Nu este indicat suferinzilor de rinichi
Acetatul de potasiu
- E262
- acidifiant natural/sintetic
= conservanti sau solutii tampon
= alte produse acide
= preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat inofensiv Acetat de sodiu
- E263
- acidifiant natural/sintetic
= paine si produse de panificatie
= alte produse acide
considerat inofensiv Acetat de calciu
- mai ales impotriva organismelor producatoare de spori in paine
- fermentarea zaharului, a melasei sau a alcoolului (bacterii) sau sinteza chimica (aldehida acetica)
- E264
- acidifiant sintetic
- conservant, agent de reglare aciditate (solutie tampon) periculos
- iritatia tractului respirator
- greata si varsaturi
- contactul cu pielea: iritatie, arsura
- contact cu ochii: arsuri
Acetat de amoniu NH4C2H3O2
- interzis in Romania
- E265
- conservant sintetic
- periculos Acid dehidracetic
- interzis in Romania
- E266
- Conservant sintetic
- periculos Dehidracetat de sodiu NaC8H7O4
- interzis in Romania
- E270
- conservant si acidifiant natural
= dulciuri
= sosuri
= bauturi racoritoare (uneori bere)
= premixuri de patiserie/cofetarie
considerat inofensiv
= stabilizeaza aciditatea in procesul de fabricare a branzei, creste aciditatea la deserturile congelate, bauturile carbogazoase cu arome de fructe
Acid lactic C3H6O3
- restrictii pentru sugari
- E280
- conservant natural
= produse de panificatie
= carne si preparate din carne
= pizza
moderat periculos
- poate diminua simtul gustativ si olfactiv
- poate provoca migrene
Acid propionic
- E281
- conservant natural/sintetic
= branza topita
= paine si faina
= ciocolata
moderat periculos
- migrene
- iritant pentru piele si ochi
Propionat de sodiu
- E282
- conservant natural/sintetic
= branza topita
= paine si faina
= carne
= ciocolata
moderat periculos
- reactii alergice si tulburari de somn
Propionat de calciu
- E283
- conservant natural/sintetic
= produse de brutarie moderat periculos
- reactii alergice si tulburari de somn
Propionat de potasiu
- E284
- conservant sintetic
= carne
= peste
= produse lactate
= mai ales in produse farmaceutice
periculos
- tulburari de reproducere si iritant
- fatal daca este ingerat inadecvat
Acid boric
- agent de albire, antiseptic si insecticid
- E285
- conservant sintetic
= mai ales produse farmaceutice
= fructe si legume
periculos
- tulburari de reproducere si iritant
- fatal daca este ingerat inadecvat
Tetraborat de sodiu (Borax)
- interzis in Statele Unite
- E290
- acidifiant natural
= bauturi carbonatate
= alimente preambalate
= smantana
considerat sigur Dioxid de carbon
- E296
- acidifiant natural
= diferite produse
= special: compus de aroma si stabilizator in sucul de mere si grape-fruit
considerat sigur Acid malic
- NU este indicat noilor nascuti nascuti si copiilor mici (tulburari de metabolism)
- E297
- acidifiant natural
- produse cosmetice (combaterea matretii)
- produse de morarit, alte produse
considerat sigur Acid fumaric
- E300
- antioxidant natural
= diverse, mai ales paine
= preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat inofensiv
- secundar: eroziune dentara, voma, diaree
- peste 10g ingerate: aparitia calculilor renali
Acid ascorbic (Vitamina C)
- E301
- antioxidant artificial
= gama larga de produse (mai ales carne si panificatie)
= preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat inofensiv Ascorbat de sodiu
- E302
- Conservant artificial
= gama larga de produse
= preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat inofensiv Ascorbatul de calciu
- E303
- Antioxidant artificial
= gama larga de produse considerat inofensiv Ascorbat de potasiu
- E304
- Antioxidant artificial
= gama larga de produse (mai ales grase)
= cuburi de supa(pui)
= produse alimentare pentru copii
= placinte carne de porc
= carnati
considerat inofensiv Palmitat de ascorbil
= de asemeni: antioxidant, prezervator de culoare
= frecvent in combinatie cu E306 si E307
- E306-E309
- Antioxidant artificial/natural
= uleuri si grasimi animale si vegetale
= branzeturi
= supe
= supliment de vitamine
= lotiuni de plaja
considerat inofensiv Vitamina E
=E306-extract bogat in tocoferol
=E307-alfa-tocoferol
=E308-gama-tocoferol
=E309-delta-tocoferol
- de asemeni: creme/lotiuni (rol in vindecarea pielii si reducerea cicatricilor dupa leziuni, cum ar fi arsuri)
- E307
- Antioxidant natural/sintetic
= uleiuri si grasimi animale ai vegetale
= branzeturi
= supe
= suplimente nutritive
considerat sigur Alfa-tocoferol
- E308
- Antioxidant natural/sintetic
= uleiuri si grasimi animale si vegetale, in special ulei de masline
=suplimente nutritive
considerat sigur Gamma-tocoferol
- in mare parte distrus prin congelare
- E309
- Antioxidant natural/sintetic
= uleiuri si grasimi animale si vegetale
= suplimente nutritive
considerat sigur Delta-tocoferol
E306 - E309 : Tocoferolii
Complexul Vitamina E
- abundenta in: cereale integrale, porumb, ulei de seminte de bumbac, galbenusul de ou, carne si lapte
- esentiala pentru viata de globulelor rosii
- esentiala pentru protectia membranei celulare
- E310
- Antioxidant sintetic
= mai ales in produse cosmetice
= margarina, untura si salate
foarte periculos
= afecteaza aportul de fier in organism
= iritatii gastrice sau ale pielii, alergii
= poate creste riscul de cancer
Galat de propil
- NU se admite utilizarea in hrana sugarilor si copiilor mici (afectiuni hematologice - methemoglobinemie)
- mai ales agent anti-rancezire
- in intestin se descompune in propanol si acid galic (acesta poate cauza eczeme, boli ale stomacului si hiperactivitate)
- DMZ 1,4 mg/kg corp
- E311
- Antioxidant sintetic
= uleiuri ai grasimi, margarina periculos
= <&gt; 310
Galat de octil
- NU se admite utilizarea in hrana sugarilor si copiilor mici
- E312
- Antioxidant sintetic
= uleiuri si grasimi
= margarina
= supe etc.
periculos Galat de dodecil
''FAMILIA'' E310-E312 - Galatii
= agenti pentru prevenirea rancezirii
= combinatie cu E320 sau E321
= grasimi si uleiuri pentru fabricarea profesionala a alimentelor tratate termic, ulei si grasime de gatit, untura, ulei de peste, grasime de vita, pasare si oaie
- E314
- Antioxidant natural
= Antioxidant in Cola periculos Rasina de guaiac
- Nu este admis in Romania
- E315
- Antioxidant sintetic
= diversitate de produse date insuficente Acid eritrobic
- date insuficente
- E316
- Acidifiant/Antioxidant sintetic
= - date insuficente Erisorbat de potasiu C6H7KO6
- date insuficente
- mentine culoarea roz
- E317
- Antioxidant sintetic
= diversitate de produse (ex.: preparate fast-food, bauturi racoritoare) periculos Erisorbat de sodiu C6H7NaO6
- date insuficente
- se produce din zaharoza
- E318
- Antioxidant sintetic
= - periculos Izoascorbat de calciu
- date insuficente
- produs din E317
- E319
- Antioxidant sintetic
= mai ales uleiuri, grasimi, margarina foarte periculos
= poate cauza greturi, varsaturi, delir
= o doza de 5 grame este considerata letala
Butil hidroxinon (TBHQ)
- date insuficente
- produs pe baza de titei
- E320
- Antioxidant sintetic
= alimente tip snacks;
= arahide
= supe si ciorbe deshidratate;
= sosuri, carne deshidratata, condimente si mirodenii;
= cereale prepreparate, cartofi granulati deshidratati (chipsuri);
= guma de mestecat, suplimente dietetice = produsele cosmetice si in ambalajele pentru alimente
periculos si cancerigen
- reactii alergice la unele persoane
- perturba activitatea hormonala
- poate induce hiperactivitate(ADHD) si alte intolerante
= Butilhidroxianisol (BHA)
= derivat din titei
= intarzie alterarea datorata oxidarii
= interzis in Austria si partial UK si S.U.A.
- E321
- conservant sintetic
= grasimi si produse grase
= produsele cosmetice
= ambalajele pentru alimente
periculos
- marirea colesterolului
- leziuni la nivelul ficatului in concentratii mari
- simptome (pseudo-)alergice
- ADHD
Butilhidroxitoluen (BHT)
- E322
- Antioxidant/Emulgator natural
= prajituri, torturi etc considerat sigur Lecitina
= intarzie rancezirea
= emulgator(impiedica separarea uleiului si apei)
= sursele naturale de lecitina sunt galbenusul de ou si semintele de soia
- E325
- Gelificator si Antioxidant natural
= branza
= dulciuri, inghetata, jeleuri din fructe, conserve de fructe
= supe
= preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat sigur Lactat de sodiu
- contraindicat pentru sugari si copii mici (poate ataca ficatul)
- E326
- Conservant si Antioxidant natural
= branza
= dulciuri, inghetata, jeleuri din fructe, conserve de fructe
= supe
considerat sigur Lactat de potasiu
- contraindicat pentru sugari si copii mici (poate ataca ficatul)
- potential alergogen
- E327
- Conservant si Antioxidant natural/artificial
= smantana, branza
= inghetata
= supa
= praf de copt
considerat sigur Lactat de calciu
- potential alergogen la copii
- E328
- Conservant natural
= faina de grau considerat sigur Lactat de amoniu
- E329
- Conservant sintetic
= faina de grau considerat sigur Lactat de magneziu
- E330
- Acidifiant si Gelificator natural
= cele mai multe sucuri care se afla in comert
= diferite dulciuri
= inghetata
= amestecuri pentru supa
= paine de secara
= marmelada
= biscuiti
= mustar (sub forma de arome)
= ciuperci conservate
= preparate preambalate din carne proaspata tocata
considerat sigur
= anti-cancerigen
Acid citric C6H8O7
- pudra alba cristalizata
- natural: afine, coacaze, agrise, sfecla, visine (alaturi de acidul malic), zmeura, fragi, capsuni
- si in: vinificatie, industria berii, fabricarea sapunului
- concentratie mare: poate degrada si decolora parul
- exces: poate ataca smaltul dintilor
- E334
- Acidifiant natural
- considerat sigur Acid tartric
- E338
- Acidifiant natural
+ preparatele din branza moderat periculos
Atentie !
- doze mari: incetineste asimilarea calciului (marind riscul de osteoporoza), magneziului si fierului
= modificari gastrice/ tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale,...)
Acid fosforic H3PO4
- E392
- Antioxidant natural
= Uleiuri (cu exceptia uleiurilor virgine si a uleiurilor de masline) si grasimi vegetale (continutul de acizi grasi polinesaturati este peste 15% g/g din totalul acizilor grasi): utilizare in produsele alimentare netratate termic
= uleiuri de peste si ulei de alge
= untura de porc, grasimi de vita, pasare, oaie si porc
= grasimi si uleiuri pentru fabricarea profesionala a produselor alimentare tratate termic
= gustari (pe baza de cereale, cartofi sau amidon)
= sosuri
= produse fine de panificatie
= suplimente alimentare
= produse deshidratare (supe, carne)
= produse din oua
= guma de mestecat
= lapte praf pentru distribuitoare automate
= mirodenii si condimente
= nuci procesate
= lapte pudra pentru fabricarea inghetatei
moderat periculos
Extract de rozmarin
- extractia frunzelor (Rosmarinus officinalis) prin intermediul unui sistem de solventi autorizat pentru alimente
- E406
- Gelifiant natural
= prepararea inghetatei, cremei, gemurilor, bomboanelor
= prepararea jeleurilor in industria de patiserie
= industria textila si farmaceutica
moderat periculos
- cantitate mare: este laxativ
Agar-agar (geloza)
= produs organic ce se intilneste intr-o serie de alge marine (agarofite)
= 70&ndash;80% polizaharide, 10&ndash;20% apa si 1,5&ndash;4% substante minerale
= putere de gelificare foarte mare
- E407
- Gelifiant natural
= alternativa vegetala la gelatina foarte periculos
- potential cancerigen
- laxativ
- poate provoca ulcer
- poate provoca alergii
Caragenan
= familie de polizaharide ce sunt extrase din specia de alge rosii denumita Chondrus crispus
- E410
- Gelifiant natural
= bomboane
= siropuri
= esente
= unele produse cu faina
= sosuri
= sucuri de fructe
= substitut ciocolata-cafeina
moderat periculos
= doze mari: actiune laxativa si/sau alergii
= Guma de carruba (extras din semintele de Ceratonia siligna - 'roscove').
- E411
- Agent ingrosare natural
agent de ingrosare moderat periculos
= concentratie ridicata: flatulenta si balonare
Guma de ovaz
= polizaharid natural, obtinut din ovaz
- E412
- Agent ingrosare natural
agent de ingrosare, emulsificator si stabilizator moderat periculos
= poate provoca greata, meteorism si crampe; reduce nivelul colesterolului
Guma de guar
= obtinut din rasina de guar
- E413
- Agent ingrosare natural
= liant pentru culorile de apa
= industria alimentara-aditiv alimentar
moderat periculos
= cantitati mari : laxativ, alergogen, atacuri de astm, diaree, flatulenta, constipatie, ras
Tragacant
= guma naturala obtinuta din latexul unor specii de plante din genul Astragalus
- E414
- Agent ingrosare natural
= diverse produse moderat periculos
- posibil alergen, calmeaza iritatiile mucoaselor
Guma de acacia, Guma arabica
- derivat din seva de Acacia Sengal
- E415
- Agent ingrosare natural
= diverse produse moderat periculos
- poate interfera cu absorbtia lipidelor si sarurilor minerale
Guma xantan

= Substanta de balast, favorizeaza digestia
= derivat din fermentarea de zahar de porumb cu o bacterie
- E415 - E419
- Agent ingrosare natural
= diverse produse moderat periculos -
- E420
- Indulcitor artificial/natural
= gumele de mestecat moderat periculos
= poate avea un puternic efect laxativ, cauzand chiar si diaree
Sorbitol C6H14O6
= persoane cu diabet : sorbitolul ca indulcitor (lent absorbit de organism si nu cauzeaza o creste brusca a glicemiei)
= nu ataca smaltul dentar
= DMZ 50 g/zi
= NU este admis in hrana sugarilor, copiilor mici si celor cu intoleranta la fructoza
- E421
- Indulcitor artificial
= produse cu continut redus in calorii moderat periculos
= posibil alergen
= interzis in mancarea sugarilor (diaree si disfunctii renale)
= poate provoca greata, voma
manitol
- E422
- Idulcitor sintetic
= carnati
= branzeturi
= fructe uscate
= lichioruri si vodka
considerat sigur
- cantitati mari: dureri de cap, sete, greata, nivel de zahar din sange ridicat
Glicerina
= protectie impotriva actiunii RUV asupra ADN
- E425 - E436 - = moderat periculosi -
- E426
- agent ingrosare, emulsificator
= lactate
= sosuri emulsionate
= produse de brutarie
= - Hemiceluloza de soia
- Pulbere fluida alba sau alb-galbuie
- poate contine si etanol sub forma de reziduu (<= 2 %)
- E427
- agent ingrosare (impreuna cu guma xantan)
= inghetate
= produse pe baza de lapte fermentat(cu exceptia produselor fermentate cu fermenti vii, nearomatizate, pe baza de lapte)
= Deserturi pe baza de produse lactate si produse similare
= umpluturi, invelisuri si glazuri pentru produse fine de panificatie si pentru deserturi
= Branza topita
= sosuri si sosuri pentru salate
= supe si supe clare deshidratate
= - Guma cassia
- extract din seminte de Cassia tora si Cassia obtusifoli (Leguminosae)
- pulbere inodora, de culoare galben pal pana la alb-galbui
- E440
- Agent ingrosare artificial/natural
= baza pentru prepararea marmeladei, gemurilor si sosurilor considerat inofensiv
- cantitatile mari: flatulenta si disconfort intestinal
Pectina
= favorizeaza digestia
= amestecare cu apa/prin fierbere: forma unei gelatine
- E441
- Agent ingrosare natural/artificial
- considerat inofensiv Gelatina
- E442
- Agent ingrosare artificial
- moderat periculos
- tulburari ale stomacului si intestinelor, crescand aciditatea gastrica
Fosfatide de amoniu
- DMZ 6 g/zi
- E444
- Emulsificator artificial
- - Acetat izobutirat de zaharoza
- E445
- Emulsificator artificial
- - Esteri glicerici ai rasinilor de lemn
- E450
- Emulsificator artificial/natural
= produse fine de panificatie
= faina cu agenti de afanare
= sosuri
= deserturi
= biscuiti si pesmeti
moderat periculos Difosfati(1-6)
- E451
- Emulsificator artificial/natural
supe si ciorbe, ceai si infuzii de plante moderat periculos Trifosfati
- E452
- Emulsificator artificial/natural
guma de mestecat, cereale pentru micul dejun, snacks, surimi, paste din peste si crustacee, glazuri, produse de cofetarie, fidea, aluaturi, file de peste neprelucrat, refrigerat si congelat, produse din crustacee refrigerate si congelate moderat periculos Polifosfati
= Consumul frecvent nu este recomandat .
- E460
- Agent antiaglomerant natural/artificial
- considerat inofensiv Celuloza
- E461 - E465
- Agenti antiaglomeranti
- moderat periculos -
- E466
- Agent antiaglomerant artificial
= umpluturi
= fibre dietetice
periculos
= produce tulburari de tranzit intestinal, flatulenta, diaree si crampe abdominale, indigestie, voma, colici abdominale,...)
= la animale provoaca tumori
Carboximetilceluloza
= + gelifiant, agent de vascozitate si de intarire
- E500
- Agent antiafanare artificial
considerat inofensiv
= agent de afanare (componenta a prafului de copt)
= alimentele de intarcare pentru sugari
- Bicarbonatul de sodiu
- E501
- Agent antiaglomerant artificial
= produse pe baza de cacao si de ciocolata
= lapte deshidratat si partial deshidratat
considerat inofensiv Carbonati de potasiu
- E511
- Potentiator de aroma si Agent antiaglomerant
- considerat inofensiv Clorura de magneziu MgCl2
- E512
- Antioxidant sintetic
= conserve de legume albe moderat periculos
= poate da gust metalic
= poate provoca stari de greata
Clorura stanoasa
- E525
- Acidifiant sintetic
= creste aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru
= alimentele de intarcare pentru sugari
= produsele pe baza de cacao si de ciocolata
moderat periculos Hidroxid de potasiu (potasa caustica)
- E526 - considerat inofensiv Hidroxid de calciu
- E527 - moderat periculos Hidroxid de amoniu (Amoniac)
- E528 - moderat periculos Hidroxid de magneziu
- E529 - considerat inofensiv Oxid de calciu (Var)
- E530 - moderat periculos Oxid de magneziu
- E535
- E536 = Emulgator, stabilizator, artificial, diverse utilizari
= sare (si substituentii)
= suplimente alimentare dietetice
= alimente sub forma de tablete
= pastile, drajeuri
= branza tare si branza prelucrata taiata felii
= guma de mestecat
= orez
= carnati
= jeleuri
= 536 : cleierea albastra a vinurilor
= reduce transportul de oxigen de catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap, ameteala = Ferocianura de sodiu (K)
- E538
- Stabilizator artificial
- - Ferocianura de calciu
- E541
- Emulsificator artificial
= indeosebi produse fine de brutarie periculos
= incarcarea organismului cu aluminiu
= interzis bolanvilor de rinichi, osteoporoza, cardiovascularilor, Parkinson, Alzheimer
Fosfat de aluminiu sodic
- E551
- Emulsificator artificial
- moderat periculos
= alergii cu manifestare dermatologica
Silicat de calciu
- E553
- Emulsificator natural
= ciocolata, orez glasat, unele dulciuri periculos
E553b : potential cancerigen gastric
Silicati de magneziu
= E-553b - TALC - potential cancerigen
= de evitat; interzis in unele tari
- E554
- Stabilizator artificial
= sare
= inlocuitori de lapte si faina
periculos
= NU este recomandat bolnavilor de rinichi, Parkinson, Alzheimer, femeilor insarcinate
Silicat alumino sodic
- E555
- Stabilizator artificial
= sare, lapte praf si faina moderat periculos
Silicat alumino potasic
- E556
- Stabilizator natural
= laptele praf moderat periculos Silicat alumino-calcic
- E559
- Stabilizator natural
= limpezirea vinului moderat periculos
= nu este recomandat bolnavilor de rinichi, Parkinson, Alzheimer
Silicat de aluminiu (Caolin)
- E570
- Emulsificator natural
- - Acid stearic
- E572
- Conservant natural
- considerat inofensiv Stearat de magneziu
- E574
- Stabilizator artificial
- moderat periculos
= potential laxativ
Acid gluconic
- DMZ 20 g
- E575 - E578
- Stabilizator artificial
- moderat periculos
= potential laxativ
Derivati ai acidului gluconic
- DMZ 20 g
- E579
- Stabilizator artificial
= innegrirea (oxidarea) artificiala a maslinelor
= supliment de fier
moderat periculos
Gluconat de fier
= supliment de fier
- E585
- Stabilizator natural
- moderat periculos Lactat feros
- E620
- Potentiator de aroma artificial
= substitut al sarii periculos
= ar putea cauza probleme similare cu MSG (621)
= stimuleaza apetitul
= poate provoca dupa consum, ameteala, greturi, dureri de cap, palpitatii
= neurotoxic
Acid glutamic
= copiii nu trebuie sa-l consume !
- E621
- Potentiator de aroma sintetic/natural
= amestecurile de condimente si mirodenii (tip Vegeta)
= supele la plic
= mezeluri
= unele tipuri de brinza topita = legumele conservate
= tonul conservat
= sosurile
= multe alimente congelate
foarte periculos
= stimuleaza puternic apetitul (adictivitate)
= dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila
= neurotoxic (compusii de transformare metabolica: maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson)
Glutamat monosodic
= substitut al sarii
= NU este admis in produsele pentru copii, femeile insarcinate, hipoglicemici, batrani, cardiaci, astmatici
- E622
- Potentiator de aroma artificial
= produsele tipice: cele cu sare saraca in sodiu periculos
= greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale
Glutamat monopotasic
- E623
- Potentiator de aroma artificial
- moderat periculos
- inlocuitor de sare
Diglutamat de calciu
- E624
- Potentiator de aroma si gust artificial
- moderat periculos
- inlocuitor de sare
Glutamat de monoamoniu
- E625
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
= inlocuitor de sare moderat periculos Diglutamat de magneziu
- E626
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- moderat periculos
= poate provoca guta
Acid guanilic
= date insuficiente
- E627
- Potentiator de aroma si gust artificial
- moderat periculos
= poate provoca guta
= nu este permis in alimentele pentru sugari si copii mici
Guanilat disodic
= date insuficiente
- E628
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- moderat periculos
Guanilat dipotasic
= date insuficiente
- E629
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- moderat periculos
- poate provoca guta
Guanilat de calciu
= date insuficiente
- E630
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- moderat periculos
Acid inozinic
= predominant impreuna cu glutamatul monosodic (E621)
= date insuficiente
- E631
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- periculos
= poate provoca guta
= NU este permis in alimentele pentru sugari si copii mici
Inozinat disodic
= date insuficiente
- E632
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- - Inozinat dipotasic
= date insuficiente
- E633
- Potentiator de aroma si gust artificial/natural
- moderat periculos
= poate provoca guta
Inozinat de calciu
= date insuficiente
- E634
- Potentiator de aroma si gust artificial
- - 5'-ribonucleotide de calciu
= date insuficiente
- E635
- Potentiator de aroma si gust artificial
= cartofii prajiti cu arome (chips-uri)
= taitei instant
= placintele
periculos
= utilizate impreuna cu glutamatul monosodic (E621)
= urticarii (pana la 30 de ore dupa ingestie)
= eczeme (usoare pana la dramatice)
= reactie dependenta de doza
5'-ribonucleotide disodice
= interzis in unele tari
= date insuficiente
- E900
- Antispumant artificial
- periculos Silicon
- E901
- Agent de glazurare natural
- fructe considerat sigur
- uneori : alergii persoanelor sensibile
Ceara de albine galbena
- se obtine din fagurii de miere
- contine: palmitat de miricil, acid cerotic, acid melisic, alcool cerilic, hidrocarburi alifatice
- E902
- Agent de glazurare natural
= ceruirea fructelor moderat periculos Ceara candelilla
- E903
- Agent de glazurare natural
- ceruirea fructelor periculos
= poate fi cancerigen
= uneori : alergii persoanelor sensibile
Ceara carnauba
- contine: cerotat de miricil, cerotat de melisil, acid carnaubic, acid cerotic, alcool cerilic, alcool acrilic, rezine, hidrocarburi, apa, substante minerale
- nu se digera
- E904
- Agent de glazurare natural
- considerat inofensiv
- ocazional: iritatii ale pielii
Selac
= se obtine din specii de insecte
- E905
- Agent de glazurare
= dulciuri
= procesarea drojdiei
= comprimate vitamine
= fructe uscate
= produse de patiserie colagen
periculos
= ar putea exista o legatura cu cancerul de colon
= poate inhiba absorbtia grasimilor si a vitaminelor solubile
= laxativ usor
Parafine
- E907
- Agent de glazurare
- periculos = a se evita, interzis in unele tari Rafinat ceara microcristalina
- E912
- Agent de glazurare natural
= tratarea suprafetei fructelor citrice sau a legumelor si fructelor exotice periculos
= posibile reactii adverse la om
= NU SE RECOMANDA CONSUMUL COJILOR LEGUMELOR SI FRUCTELOR TRATATE !
Esteri ai acidului montanic (ceara vegetala)
= date insuficiente
- E914
- Agent de glazurare artificial
= glazurarea suprafetei fructelor citrice foarte periculos
= NU SE RECOMANDA CONSUMUL COJILOR LEGUMELOR SI FRUCTELOR TRATATE !
Ceara de polietilena oxidata
= agent de glazurare pentru
= produse de cofetarie (inclusiv ciocolata),
= produse fine de panificatie de dimensiuni mici in strat de ciocolata,
= snacks,
= fructe in coaja (citrice, pepeni, mere si pere proaspete - numai tratament superficial) ,
= boabe de cafea
= suplimente alimentare dietetice .
- E920
- agent de afanare si potentiator de aroma-
- Biscuiti pentru sugari si copii de varsta mica considerat inofensiv
- posibile efecte secundare: efect neurotoxic
L-cisteina
- aminoacid natural sau obtinut prin biosinteza
- concentratie max. : 1 g/kg
- E924
- Agent de oxidare artificial
- ameliorator faina: consolidare aluat si crestere mai mare... foarte periculos si cancerigen = ...daca se adauga prea mult sau painea nu este coapta suficient Bromatul de potasiu (KBrO3)
- interzis: Europa, UK (1990), Canada (1994), majoritatea celorlalte tari, Sri Lanka (2001), China (2005), Nigeria, Brazilia, Peru
- E927b
- Stabilizator artificial
= exclusiv pentru guma de mestecat fara adaos de zahar moderat periculos - potential alergen carbamida, Uree
= stabilizator
= amoniac + acid carbonic
- E950
- Indulcitor sintetic
= guma de mestecat;
= produsele de patiserie, dulciurile pe baza de gelatina;
= sucurile dietetice
moderat periculos
= induce stres metabolic
= NU se recomanda in curele de slabire, copiilor, femeilor gravide si care alapteaza, suferinzilor (cu exceptia diabeticilor, batranilor, persoane sanatoase)
= posibil carcinogen
Acesulfam k, acesulfam potasiu (C4H4NO4SK)
- de 130 - 200 de ori mai dulce decar zaharul
- DZA 15 mg/kg corp
- E951
- Indulcitor artificial
= guma de mestecat;
= produse zaharoase;
= bauturi racoritoare.
foarte periculos si cancerigen = sursa a peste 70 de tipuri de boli
= declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor si diabetului
Aspartam C14H18N2O5
= metabolizare in organism &gt; se descompune in: fenilalanina (~50%), care are efecte neurotoxice si poate produce fenilcetonurie si stari de apoplexie; dicetopiperazina, care are potential cancerigen la nivelul creierului; acid aspartic (~40%), care afecteaza procesul de dezvoltare a creierului si functiile acestuia si metanol (~10%), care inhiba metabolismul oxigenului, produce orbire si a carui produsi secundari au efecte teratogene (pot produce mutatii genetice)
= de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharoza
- E952
- Indulcitor artificial
= guma de mestecat
= produse zaharoase
= bauturi racoritoare
foarte periculos si cancerigen = produce cancer (grupa 3..) si afecteaza glandele genitale masculine (testiculele) Acid ciclamic C6H12NNaO3S (si sarurile sale de Na si Ca : ciclamat de sodiu, ciclamat de calciu)
= interzis in SUA si UK
= de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza
= de obicei folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina
= DZA 11 mg/kg
= gust remanent amar-metalic persistent
- E953
- Indulcitor artificial
= ciocolata dietetica periculos = riscul unor neplaceri gastrice (flatulenta si diaree)
= interzis diabeticilor si copiilor
Isomalt
= DZA 20 - 30 g: 50 g/zi-adulti (1/2 ciocolata dietetica), 25 g/zi-copii
- E954
- Indulcitor artificial
= diverse produse alimentare foarte periculos si cancerigen = grupa 2B ca agent cancerigen posibil la om
= perturba coagularea a sangelui, glicemia si functiile digestive
Zaharina C7H5NO7S (si sarurile sale de Na, K si Ca)
= DZA 2,5 mg/kg
= de aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza
= nu este metabolizat in organism(eliminat pe cale urinara)
= inlocuitor al zaharului in alimentatia bolnavilor de diabet
= gust remanent amar sau metalic (ce poate fi corectat cu alti edulcoranti - ex. E951, derivatii E952)
- E955
- Indulcitor artificial
= sucuri
= prajituri
= deserturi
= bauturi spirtoase si bere (cu sau fara alcool)
foarte periculos si cancerigen = afecteaza timusul ;
= scade fertilitatea ;
= efecte neurotoxice ;
= consumul ridicat de sucraloza &gt; atacuri de panica .
Sucraloza C12H19Cl3O8
= de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharoza
= DMA 15 mg/ kg corp
= C12H19Cl3O8 - triclorogalactosucroza - zahar+trei atomi de clorina
= pudra cristalina de culoare alba-alburie, inodora
= Profesorul doctor Gheorhe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare: "efectele asupra timusului sint foarte puternice, acesta fiind dirijorul sistemului imunitar. Daca acesta nu functioneaza la parametri normali, in scurt timp consumatorul de sucraloza va ajunge la boli grave, precum cancerul ." !!!
= "folosirea pe termen lung a sucralozei contribuie in mod serios la probleme cronice dermatologice si neurologice"
= ataca mai ales: ficatul, rinichii, timusul ("dispecerul" sistemului imunitar) si fetusul-la femeile insarcinate
- E957
- Indulcitor natural
= indulcirea vinurilor
= paine
= fructe
considerat sigur Taumatina
= de aproximativ 2000-3000 de ori mai dulce decat zaharoza
= pudra de culoarea smantanii, inodora, cu gust dulce intens
- E961
- potentiator de aroma sintetic
= Ape aromatizate
= Bauturi pe baza de lapte si produse derivate
= gustari sarate si uscate
= Produse de cofetarie pe baza de amidon
= Dropsuri pentru improspatarea respiratiei, fara adaos de zahar
= Guma de mestecat cu adaos de zahar
= Gemuri, jeleuri si marmelade cu valoare energetica redusa
= Sosuri
= Suplimente alimentare
- Neotam
= Pulbere alba spre alburie
= Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-aspartil]-L-fenilalaninei
= Formula chimica : C20H30N2O5
= N-[ (3,3-dimetilbutil)-L- -aspartil]-L-fenilalanina : <= 1,5%; Plumb : <= 1 mg/kg
- E962
- Indulcitor artificial
- foarte periculos si cancerigen Sare de aspartam-acesulfam C18H23O9N3S
= de aproximativ 350 de ori mai dulce decat zaharoza
= pudra cristalina, alba, inodora
- E965
- Indulcitor artificial
= gumele de mestecat
= prepararea ciocolatei
= prajiturile dietetice
= pentru fructele uscate
= inlocuitor al zaharului.
periculos si cancerigen = poate avea efecte laxative Maltitol
= doza zilnica : 30 g-adulti, 20 g-copii.
- E967
- Indulcitor artificial
= alimente pentru diabetici
= preventia cariei dentare
periculos
= poate produce balonari si diaree
Xilitol
= aproximativ la fel de dulce ca zaharoza;
= doua treimi din energia obtinuta de la aceeasi cantitate de zaharoza
= dzr : 50 g/zi
= natura: in prune, fragi, conopida
- E999
- Agent de afanare natural
= folosit in bere si sifon moderat periculos -
- agent de spumare, emulsificator
- reduce grasimea excesiva din piele
WEBOGRAFIE: controleuri.ro, foodreactions.org, ivy-rose.co.uk, ukfoodguide.net, food-info.net, slabute.ro, jtbaker.com, ecomagazin.ro, 9am.ro, romedic.ro
Eurile din alimentatia noastra: artificial, periculos, foarte periculos, cancerigen
Eurile - categorii, unde se gasesc, efecte, alte detalii
Categorii
Comunicare
Utile
acte necesareaeroporturiambasadegsmministereleposta romanatelefoanetrenuriunitati masuravalutarvamavremea